the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Czech Republic
  5. Studio acht
  6. 2014
  7. Private Residence / Studio Acht

Private Residence / Studio Acht

  • 02:00 - 9 June, 2016
Private Residence / Studio Acht
Private Residence  / Studio Acht, © Alexandra Timpau
© Alexandra Timpau

© Alexandra Timpau © Alexandra Timpau © Alexandra Timpau © Alexandra Timpau + 17

  • Architects

  • Location

    Čejkovice, Czech Republic
  • Architect in Charge

    Studio Acht
  • Area

    415.0 sqm
  • Project Year

    2014
© Alexandra Timpau
© Alexandra Timpau

Text description provided by the architects. The original historical residential building of the farmhouse was irreversibly destroyed by a number of insensitive reconstructions done by the previous owner. We thus made a decision to build in its place a new building that would follow the original plan of the initial structure and allow the other farm buildings on site to continue defining the previous courtyard composition. The barn in the upper part of the courtyard from which only the peripheral wall was left standing, was not restored to the original shape but intentionally left in the existing state and conserved. Inside of this fragment a lightweight built-in garage roof level was constructed, lower than the preserved perimeter wall of the barn and thus completely hidden from the outside views.

© Alexandra Timpau
© Alexandra Timpau

The newly built residential part is designed in a 1.2 m module and consists of a glass horizontal minimalist shape floating on a natural stone cladded basement. The facade of the building is made of local stone, structural layers of the roof and the terrace floor of the main living is covered with prefabricated concrete panels. The interior is should be perceived as a frame for the natural landscape around, thus, the design uses simple lines and no strong colors. The ceiling: architectural concrete structured in a uniform grid based on the module of the facade. Walls: exposed concrete, solid wood, glass. Floor: cast industrial floor and solid wood in the kitchen area.

© Alexandra Timpau
© Alexandra Timpau
Floor Plan
Floor Plan

To achieve a maximum glazing area and minimize the facade profiles used are the slimmest on the market. The triple glazing filled with argon, surface plating and reflective sheet guaranteed minimum possible transmission of heat from the interior to the exterior (winter) and vice versa (during the summer), while maintaining the maximum possible transmittance of the visible sunlight spectrum. Heating and cooling is provided via a heat pump.

North Elevation
North Elevation
West Elevation
West Elevation

The villa is an example of where the building made use of the best current technology exiting on the market today in order to achieve an uncompromised architectural project in accordance with the wishes of the client, the architect’s ambitions and despite the climatic conditions of Central Europe.

© Alexandra Timpau
© Alexandra Timpau

View the complete gallery

Cite: "Private Residence / Studio Acht" 09 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/788977/private-residence-studio-acht/> ISSN 0719-8884