the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Colombia
  5. Alberto Burckhard + Carolina Echeverri
  6. Nilo Houses / Alberto Burckhard + Carolina Echeverri

Nilo Houses / Alberto Burckhard + Carolina Echeverri

  • 09:00 - 16 September, 2016
  • Translated by Lorena Quintana
Nilo Houses / Alberto Burckhard + Carolina Echeverri
Nilo Houses / Alberto Burckhard + Carolina Echeverri, © Juan Antonio Monsalve
© Juan Antonio Monsalve

© Juan Antonio Monsalve © Juan Antonio Monsalve © Juan Antonio Monsalve © Juan Antonio Monsalve + 37

  • Structural Design

    Seteyco-Ing. Joaquin Fidalgo
  • Site Survey

    Ing. Carlos Arango
  • Hydraulic Design

    Ingehidrar S.A.S, Ing. Luis Alberto Fernandez
  • Electrical

    Ing. Enrique Mejia Coomenares
  • Wood Framing

    Wilson Bello
  • Metal Framing

    Vialbo
  • Contractor

    Jacinto Mora
  • More Specs Less Specs
© Juan Antonio Monsalve
© Juan Antonio Monsalve

Text description provided by the architects. The project is located on the Santo Domingo plateau, Municipality of Nilo, Cundinamarca Department. The plateau dominates the place and views of mountain profiles form a beautiful environment. The climate is tropical, with temperatures between 27 ° and 38 ° and in some seasons with pleasant breezes. The houses are located in two neighboring lots overlooking a lake; their areas are 3,380 m2 and 2,761 m2 respectively.

© Juan Antonio Monsalve
© Juan Antonio Monsalve

The direct commission of the clients, two brothers, consisted of two houses with a unique architectural design, for each of their families, and to establish a house on each lot.

Plan
Plan
Section
Section

The definition of the program required large areas with a scheme of two floors, whose main spaces have been distributed as follows:

© Juan Antonio Monsalve
© Juan Antonio Monsalve

•A large entrance courtyard that links in an L-shape the volume of the social area with the volume containing the double-height space of the stairs and 2nd level rooms.

© Juan Antonio Monsalve
© Juan Antonio Monsalve

•The social volume houses the living area, dining room and kitchen, in direct communication with the pool. The area becomes a lookout over the mountains and the edge of the pool is responsible for defining the frame for the landscape. Alongside is the wing that houses the two secondary bedrooms that open onto a garden on one of its long facades, and the other on a reflecting pool which in turn is the element that articulates the rest of the space.

© Juan Antonio Monsalve
© Juan Antonio Monsalve
© Juan Antonio Monsalve
© Juan Antonio Monsalve

•The second floor is conceived as the private part of the houses, where the main bedrooms are located, which in turn extend over the decks constructed as green roofs.

Section
Section
Plan
Plan

The proposed architecture is of a minimalist reading, with volumes mainly defined by the horizontal planes. These planes, built in concrete, are the characteristic feature of the project. The roof plane of the social area folds perpendicularly on itself twice, forming the volume of the second floor. Other vertical planes are constituted by enclosures with wooden window frames and shutters. The gardens designed and planted related to the spaces contain the houses so that the domain of the site is through views and climate management.

© Juan Antonio Monsalve
© Juan Antonio Monsalve

The orientation of the houses responds to views and implantation on the edge of the plateau. The tropical climate is handled with generous openings, allowing the circulation of the breeze. The sun is screened by vertical wooden blinds, creating patterns of light that are reflected on concrete and wood surfaces featured in the project.

© Juan Antonio Monsalve
© Juan Antonio Monsalve

The materials present in the project are mainly architectural concrete and woodwork. Some planes include plastering and painting, the finish for the floors is a veneer of the same color palette as concrete and wood, but easy to maintain.

© Juan Antonio Monsalve
© Juan Antonio Monsalve

View the complete gallery

About this office
Alberto Burckhard + Carolina Echeverri
Office
Cite: "Nilo Houses / Alberto Burckhard + Carolina Echeverri" [Casas Nilo / Alberto Burckhard + Carolina Echeverri] 16 Sep 2016. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/788489/nilo-houses-alberto-burckhard-plus-carolina-echeverri/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments