the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Recreation & Training
  4. Colombia
  5. Carolina Echevarri
  6. Kamadhenu Yoga Studio / Carolina Echevarri + Alberto Burckhardt

Kamadhenu Yoga Studio / Carolina Echevarri + Alberto Burckhardt

  • 13:00 - 31 May, 2016
Kamadhenu Yoga Studio / Carolina Echevarri + Alberto Burckhardt
Kamadhenu Yoga Studio / Carolina Echevarri  + Alberto Burckhardt , © Juan Cristobal Cobo
© Juan Cristobal Cobo

© Juan Cristobal Cobo © Juan Cristobal Cobo © Juan Cristobal Cobo © Juan Cristobal Cobo + 20

  • Arquitects

    Carolina Echevarri , Alberto Burckhardt
  • Location

    Subachoque, Subachoque, Cundinamarca, Colombia
  • Area

    514.67 m2
  • Photography

  • Contratista de Obra

    Carlos Eduardo Perez.
  • Structural Design

    Ing. Nicolas Parra
  • Design and Construction

    Carolina Echeverri B., Alberto Burckhardt C .
  • Soil Survey

    ng. Carlos Arango
  • Hydraulic Design

    Septiaguas, Ing. Alvaro F. Angulo
  • Electric Design

    Ing. Enrique Mejia Colmenares
  • More Specs Less Specs
© Juan Cristobal Cobo
© Juan Cristobal Cobo

Text description provided by the architects. Kamadhenu is a private institution, conceived around the basic principles of yoga practices, demanding the architects to generate an architectural program focused on creating a Yoga studio to fulfill the needs of yoga practitioners from Bogota, and its neighboring towns. All profits derived from the operation of the studio are destined to finance educational programs that benefit the children from the Subachoque community.

Elevation
Elevation

The architectural program was developed around the idea of creating a school that would provide yoga courses and courses in related disciplines to its users, as well as art and cooking workshops. These functionalities are able to turn the studio into a full-fledged community center. 

© Juan Cristobal Cobo
© Juan Cristobal Cobo

Being a place for the practice of yoga and meditation, space is neutral and relaxed. Nature and environment act as the main protagonists, integrating interior spaces and landscape. Changes in natural light transform spaces further, achieving an atmosphere that is propitious for meditation practices and the individual achievement of mindfulness.

Detail
Detail

The project consists of a central courtyard and three core modules articulated by a large corridor along which the yoga room, dining room, kitchen and bathrooms and changing areas are organized. The outdoor patio is the central space where different natural elements such as trees, mountains, sky, water and fire, as well as a Buddha who acts as guardian of the place, integrate.

© Juan Cristobal Cobo
© Juan Cristobal Cobo

Access is located at the upper level, visitors and users descend ceremonially by a stone staircase to the outdoor patio. The two main areas, the yoga and dining room, have wood sloping roofs that integrate the interior spaces to the landscape, allowing light to reflect inward.

© Juan Cristobal Cobo
© Juan Cristobal Cobo

The materials used are concrete, wood, stone and glass; providing a serene, beautiful and austere environment, where light plays a fundamental role. The materials are balanced with each other, since wood gives warmth, concrete solidity, stone connection with the earth and glass reflection of light.

© Juan Cristobal Cobo
© Juan Cristobal Cobo

Since its completion, the project has successfully achieved every objective that was initially conceived as a premise. The building has not only become a meeting point for yoga practitioners, but it also serves the purpose of working as a community center for the local community. 

Plan
Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Kamadhenu Yoga Studio / Carolina Echevarri + Alberto Burckhardt " [Estudio Para Yoga-Kamadhenu / Carolina Echevarri + Alberto Burckhardt ] 31 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/788444/kamadhenu-yoga-studio-carolina-echevarri-plus-alberto-burckhardt/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Juan Cristobal Cobo

哥伦比亚 Kamadhenu 瑜伽工作室 / Carolina Echevarri + Alberto Burckhardt