the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Belgium
  5. Studio Farris Architects
  6. 2016
  7. Stable in West Flanders / Studio Farris Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Stable in West Flanders / Studio Farris Architects

  • 09:00 - 26 May, 2016
Stable in West Flanders / Studio Farris Architects
Stable in West Flanders / Studio Farris Architects, © Koen Van Damme
© Koen Van Damme

© Koen Van Damme © Koen Van Damme © Koen Van Damme © Koen Van Damme + 22

© Koen Van Damme
© Koen Van Damme

Text description provided by the architects. Studio Farris Architects transformed a small barn, part of a farm complex with several buildings, into an office space with meeting room, library, office desks and a resting/reading area.

© Koen Van Damme
© Koen Van Damme

The owner wanted to have a small office detached from his house so he would be able to work from home at times. The stable was no more in use so he decided to use it as his home-office.

The original stable, dating back to the early 1900s, was composed of several small rooms on two floors. With their renovation, the architects wanted to transform this fragmented space by enhancing the perception of the total form of the building. So they completely emptied it by demolishing the rooms and the first floor. Within this outer brick envelope, they created an inner one made out of concrete. A new “box” with a serene atmosphere was designed and inserted into the original volume. Also,this box-in-box system allows to improve energy efficiency and avoid any chemical reactions with sulphates in the ground and walls of the original farm.

© Koen Van Damme
© Koen Van Damme

In order to respond to the functional requirements from the client, the architects decided to design an autonomous furniture object that could divide the space without blocking views nor altering the perception of the whole volume.

Diagram
Diagram

This object, made out of layers of stacked timber beams, transforms the space into a very functional office. The wooden beams top out to a small shared work area with two desks. A meeting area is created below with a view onto the landscape. The stacked beams become library, bookshelves, storage and resting and reading corners.

© Koen Van Damme
© Koen Van Damme

The beams were stacked in this particular way to create a staircase to climb to the upper workspace, and can easily reach the different bars on each level.

© Koen Van Damme
© Koen Van Damme

The stacked wood mezzanine can be removed, thus making the building free and flexible to contain other objects and interiors.

© Koen Van Damme
© Koen Van Damme

The original façade was restored and new openings were created, responding to programmatic needs. Extra windows and skylight take full advantage of natural daylight. A large sliding glass door opens up the interior to the outside.

© Koen Van Damme
© Koen Van Damme

View the complete gallery

About this office
Cite: "Stable in West Flanders / Studio Farris Architects" 26 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/788259/stable-in-west-flanders-studio-farris-architects/> ISSN 0719-8884
© Koen Van Damme

貌不惊人而内部别有洞天的旧农舍改造 / Studio Farris Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.