the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. Australia
  5. Preliminary Research Office
  6. 2016
  7. Competition Proposal by Preliminary Research Office Thinks “Outside the Box”

Competition Proposal by Preliminary Research Office Thinks “Outside the Box”

Competition Proposal by Preliminary Research Office Thinks “Outside the Box”
Competition Proposal by Preliminary Research Office Thinks “Outside the Box”, Exterior Rendered View. Image Courtesy of Preliminary Research Office
Exterior Rendered View. Image Courtesy of Preliminary Research Office

Preliminary Research Office has revealed their entry to a competition to design the new civic center for the city of Ryde, Australia. The project uses a series of boxes at different scales to inform the organization of both the building and the public spaces. Following a competition of 175 entries from 49 countries, the project did not make the shortlist. However, its approach addresses the fundamental needs of a civic center to be dynamic, flexible and human-scale.

Aerial Rendered View. Image Courtesy of Preliminary Research Office Exterior Rendered View. Image Courtesy of Preliminary Research Office Exterior Rendered View. Image Courtesy of Preliminary Research Office Aerial Rendered View. Image Courtesy of Preliminary Research Office + 15

Exterior Rendered View. Image Courtesy of Preliminary Research Office
Exterior Rendered View. Image Courtesy of Preliminary Research Office

The competition called for an iconic project that would “encapsulate the urban identity of the area.” Located at the entrance to the municipality, the 16,500 square-meter site has a frontage of 260-meters along a six-lane road, and is located 12km west of Sydney, sitting on the crest of a ridgeline. The proposal was required to include civil and administrative offices, a public plaza/open space, commercial activities and housing.

Program Diagram. Image Courtesy of Preliminary Research Office
Program Diagram. Image Courtesy of Preliminary Research Office

The building is organized into two tall boxes, stacked atop three large, flat boxes, with four smaller boxes situated at ground level. Each box houses different civic and public programs, with the human-scale of each box creating a miniature “village” for citizens and visitors to explore.

Exterior Rendered View. Image Courtesy of Preliminary Research Office
Exterior Rendered View. Image Courtesy of Preliminary Research Office

The tall boxes house administrative and residential program, with more specific programs, like the Civic Council Chamber, Committee Meeting Rooms, Offices and Residential units stacked on top of each other. The space between these programmatic areas act as a "breathable double-skin," with vertical openings enhancing natural ventilation throughout the building.

Exterior Rendered View. Image Courtesy of Preliminary Research Office
Exterior Rendered View. Image Courtesy of Preliminary Research Office

The flatter boxes on the ground level orient themselves according to their relationship with the surrounding context. They serve as foyers and receptions for the taller boxes, as well as housing more public programs like performance spaces, community meeting rooms and commercial spaces. In between the boxes is a pedestrian circulation area, combining paths, green landscape and a public plaza.

Exterior Rendered View. Image Courtesy of Preliminary Research Office
Exterior Rendered View. Image Courtesy of Preliminary Research Office

Each box unfolds, its flaps connecting it with nearby boxes, acting as canopies to semi-outdoor spaces underneath, and extending the design metaphor to be “outside of the box”

See the four shortlisted entries here.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Preliminary Research Office
Office
Cite: Eric Oh. "Competition Proposal by Preliminary Research Office Thinks “Outside the Box”" 29 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/788186/competition-proposal-by-preliminary-research-office-thinks-out-of-the-box/> ISSN 0719-8884
Exterior Rendered View. Image Courtesy of Preliminary Research Office

澳大利亚赖德新市民中心的竞赛方案:“盒体之外”