the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Japan
  5. / Domino Architects
  6. 2015
  7. J House / Domino Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

J House / Domino Architects

  • 15:00 - 25 May, 2016
J House / Domino Architects
© Gottingham
© Gottingham

© Gottingham © Gottingham © Gottingham © Gottingham + 17

  • Architects

  • Location

    Kawasaki, Kanagawa Prefecture, Japan
  • Contractor

    Yamaki
  • Design Team

    Yusuke Oono
  • Area

    67.91 sqm
  • Project Year

    2015
© Gottingham
© Gottingham

Outline
I renovated a room of an old Japanese apartment into a flat for new lifestyle by inserting several simple wooden boxy volumes.

© Gottingham
© Gottingham

The room is located in a boundary between an old town and a developing district around Tokyo. From this room on the top floor of the building, we see a scenery like Rear Window from Hitchcock below.

© Gottingham
© Gottingham

This flat was planned for a young family with a 2 year-old child. Considering the change of lifestyle due to child's growth within a limited floor space, I installed corners, blind spots and niches with boxy volumes in order to enrich a variety of space.

© Gottingham
© Gottingham

Boxy Volumes

No new walls were installed. The boxy volumes which contain storage and bathroom are partitioning the room loosely and fluidly into areas.

© Gottingham
© Gottingham

The volumes are layouted off the grid and the fluidity of space can be controlled flexibly by the sliding doors between volumes.

Plan
Plan

Textures and Colors
We used a variety of textures and materials in tangible areas to give a rich, tactile sensation to the experience of the space. These including lauan woods, smooth plastics, motars and rough concrete blocks.

© Gottingham
© Gottingham

While the main volumes and floor are finished by natural wooden material, we used vivid-colored plastic boards to partially cover the doors and shelves.

© Gottingham
© Gottingham

We characterized each small areas with its representative colors and tried to lead the image of space as a series of small impressive scenes.

© Gottingham
© Gottingham

As a background of those wooden volumes, we painted the concrete walls into different colors according to the activities. Brighter color is used for the public, living area while darker color is used for the private, resting area.

© Gottingham
© Gottingham

We painted the exposed ceiling white and remained the rough pattern of forms and fixtures in order to show a subtle contrast between existing elements and new elements into the space.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
/ Domino Architects
Office
Cite: "J House / Domino Architects" 25 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/788134/j-house-domino-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.