the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Germany
  5. nbundm*
  6. 2015
  7. Haus SPK / nbundm*

Haus SPK / nbundm*

  • 03:00 - 25 May, 2016
Haus SPK / nbundm*
Haus SPK / nbundm*, © Henning Koepke
© Henning Koepke

© Henning Koepke © Henning Koepke © Henning Koepke © Henning Koepke + 19

  • Architects

  • Location

    Ingolstadt, Germany
  • Craftsmen

    Hechinger Bau GmbH, Karl Kernl Zimmerei, Form Holz Voit
  • Area

    178.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Henning Koepke
© Henning Koepke

Text description provided by the architects. Extremely narrow, long properties have spawned a special kind of building in this quarter: working class homes with lengthwise terraces along the street, sloping roofs and longhouse annexes that reach far into the gardens, resembling railway carriages in a row.

© Henning Koepke
© Henning Koepke

This existing Typology was our model here, further developed and built in its own, revamped style. on a space of 6 by 22 metres, there are a children's house, a communal building and a parents' house next to each other, shaped into one volume. 

Plan
Plan
© Henning Koepke
© Henning Koepke
Section
Section

While the entire ground floor can be used communally and a small office unit added, all of the private rooms are situated in the two upper floors, some of which with little roof galleries. The centre of family life remains the elongated living and dining room facing the garden, with 60 square metres on split levels and with varying ceiling heights. Constructed in solid, permanent materials with insulating bricks and oak window frames, it meets low-energy-Standard.

© Henning Koepke
© Henning Koepke
Cite: "Haus SPK / nbundm*" 25 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/788133/haus-spk-nbundm-star/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Henning Koepke

德国建在狭长场地上的SPK别墅 / nbundm*