the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Herbst Architects
  6. 2015
  7. K Valley House / Herbst Architects

K Valley House / Herbst Architects

  • 17:00 - 23 May, 2016
K Valley House / Herbst Architects
© Lance Herbst
© Lance Herbst

© Lance Herbst © Lance Herbst © Lance Herbst © Lance Herbst + 22

© Lance Herbst
© Lance Herbst

Text description provided by the architects. The clients are a childless couple, a director and camera operator in the film industry, their jobs involve them filming on location for stretches of time. This house is the space to which they retreat between filming.

The site is 20 hectares of farmland on the Kauaeranga river in the valley of the same name, it stretches from high on the hillside to the river banks and includes a ridgeline which commands a panoramic view of the farmland below and the native bush on the opposite slopes of the valley.

K Valley House  / Herbst Architects, © Lance Herbst
© Lance Herbst
Floor Plan
Floor Plan

The clients brief called for a response which engaged with the site in both a filmic as well as practical way, they live a life of self-sufficiency while on the land, including growing, animal husbandry and butchery.

The clients spoke of materials that have a patina of age, of sustainability, of recycling and adaptive re-use, of provenance of materials.

© Lance Herbst
© Lance Herbst

Our response was to concentrate the small mass of building that the brief determined into a singular geometric form that could hold its own in the big landscape. We positioned the form straddling the ridgeline, engaged with the slope at the high end and floating above the land as it falls away.

Drawing from the vernacular of rusty corrugated iron sheds prevalent in the district, we clad the form in a rainscreen of rusted corrugated iron sheets, a rural camouflage of sorts.

© Lance Herbst
© Lance Herbst

The building is made largely of recycled materials and fittings, which the clients procured over the duration of the build.

© Lance Herbst
© Lance Herbst

View the complete gallery

About this office
Herbst Architects
Office
Cite: "K Valley House / Herbst Architects" 23 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787826/k-valley-house-herbst-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments