the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. SILO AR + D
  6. 2014
  7. Mood Ring House / SILO AR + D

Mood Ring House / SILO AR + D

  • 09:00 - 21 May, 2016
Mood Ring House / SILO AR + D
Mood Ring House / SILO AR + D, © Timothy Hursley
© Timothy Hursley

© Timothy Hursley © Timothy Hursley © Timothy Hursley © Timothy Hursley + 24

  • Architects

  • Location

    Fayetteville, United States
  • Design Team

    Marc Manack and Frank Jacobus, Principals; Joseph Weishaar, Project Designer; Esteban Ayala; Thomas Geeslin; Ethan Werkmeister
  • Area

    1920.0 ft2
  • Project Year

  • Photographs

  • Structural Engineer

    Don Johnston PE
  • Building Area

    1920 gsf / 1584 nsf
  • Cost per Square Foot

    $80 gsf / $96 nsf
  • Construction Cost

  • More Specs Less Specs
© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

Text description provided by the architects. An architect led design-build project, MOOD RING HOUSE is a low-cost ($80/sf) single family live-work house.

Located in an eclectic neighborhood in walking distance from the city center of Fayetteville, Arkansas, the design is born out of a mix of site limitations and opportunities, economic constraints, and programmatic requirements. With a skewed alignment to the lot lines, the siting preserves two established monumental Catalpa trees, orienting the house to take advantage of north light from a clerestory, and south and west facing views of the immediate forest and the distant mountains, all while fronting the main intersection near the property. Work functions are consolidated at grade, with a majority of living spaces above. The small base minimizes the built footprint to preserve existing trees and reduce foundation costs, which are at a premium in the unstable Arkansas soil. The cantilevers, in concert with the dramatically sloping site, give unique views of the natural landscape to each living space, creating a private enclave amidst the tree canopy. Beneath overhangs are a carport on the west-facing front and an outdoor room on the east-facing rear.  The shed roof, when coupled with an inverted truss profile, floods the interior volume with natural light.

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

Interiors are articulated and finished to enhance the expansive and overlapping relationship between spaces. A limited palette of whites and light woods are carried throughout the interior. Details throughout leave corners open to imply interlocking spatial relationships.

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

To keep costs down, the house is constructed primarily of generic, off-the-shelf materials, detailed to mask their humble character. The exterior envelope is primarily prefinished Hardi Panel and twin-wall polycarbonate. Panels were used in nominal dimensions to minimize labor costs during installation. Reglets between panels are inexpensive roof trim, painted to match the siding finish. Roofing is metal galvalume. The upper level windows are sliding patio doors and sidelights with interior steel and chain link railings. Cantilevers are accomplished with continual LVLs and engineered joists spanning between. The symmetrical balance of the cantilevers and the relatively limited amount of openings effectively turn the upper level into a box beam.   


The Mood Ring House explores how architecture can have different day and night presences with distinct experiential and spatial qualities. During the day, because of the site orientation and subtle material palette, the architecture has a demure character despite its distinct massing.  At night, illuminated soffits construct volumes out of projecting colored light from concealed energy efficient LED fixtures. Colors are derived from the temperament of the house and directly by the owners’ desire.

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

Following the completion of the Mood Ring House, nearby home owners have begun to equip their porch lamps on with multi-colored LED bulbs, transforming the neighborhood into a Rainbow Light District. 

Cite: "Mood Ring House / SILO AR + D" 21 May 2016. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884