the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Freedman White
  6. 2015
  7. Hoddle House / Freedman White

Hoddle House / Freedman White

  • 17:00 - 18 May, 2016
Hoddle House / Freedman White
© Jeremy Wright
© Jeremy Wright

© Jeremy Wright © Jeremy Wright © Jeremy Wright © Jeremy Wright + 23

  • Builder

    Fedderson Pty Ltd
  • Building Contract

    ABIC Simple Works
  • BCA Class

    Class 1 building
  • Cost

    $470,000
  • More Specs Less Specs
Plan
Plan
Hoddle House  / Freedman White, © Jeremy Wright
© Jeremy Wright

Text description provided by the architects. Hoddle House has been designed to nurture the changing needs of a young family over time, through the creation of generous spaces with a high degree of flexibility. The existing dwelling was a 1930s brick with a rear 1970s addition.

Diagram
Diagram

The client required additional space for their young children to explore; a rumpus room, living, kitchen and terrace. A primary deficiency in the existing condition was that the living/dining areas were buried within the rear addition, whilst the laundry occupied valuable garden space. Freadman White’s approach was to swap the laundry and living areas, providing a raking ceiling at the junction of old and new to reveal the extensive yard beyond.

© Jeremy Wright
© Jeremy Wright

The rumpus room was envisaged as a space of indeterminate function. Connected to the new living area by a large slider, it could be a rumpus room, as required by the client, or it could be more - a reading room, large dining room, or sleep-out. The room is bereft of joinery, or other programming features; its only determining feature is its connection to the garden, deck and living room, making it a connective space, open to variability and change.

© Jeremy Wright
© Jeremy Wright
Section
Section

The new volumes adopt atypically thick walls and window reveals providing formal, shading, thermal and cost benefits; rather than demolish and re-build, much of the original extension is retained and concealed within these thick walls. To animate the building, sheer curtaining coupled with variegated window heights and depths blurs the static formalism. A common feature of the surrounding context is the hipped roof; in this addition, the exterior roof form is hidden from view. It is not until one experiences the interior that the angular forms of the hip roof type appear, in the form of soaring raked ceilings.

© Jeremy Wright
© Jeremy Wright

To watch over the children from inside, the client required vistas across the yard. A deceptively simple and cost effective approach was taken by the landscaper to express the boundary, by specifying black paint to all palings. This ‘horizon line' can be seen form several internal vantage points, extending the effective floor area right to the boundary.

Diagram
Diagram

View the complete gallery

About this office
Freedman White
Office
Cite: "Hoddle House / Freedman White" 18 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787720/hoddle-house-freedman-white/> ISSN 0719-8884