the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Nelson Resende
  6. 2008
  7. House in S. Félix da Marinha / Nelson Resende

House in S. Félix da Marinha / Nelson Resende

  • 02:00 - 18 May, 2016
House in S. Félix da Marinha / Nelson Resende
House in S. Félix da Marinha  / Nelson Resende, © ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

© ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio + 39

  • Structure

    Miguel Pinho, civil engineer
  • MEP

    Miguel Pinho, civil engineer
  • Electrical Installation

    António Amorim, electric engineer
  • Construtor

    Alexandre Carneiro
  • More Specs Less Specs
© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

Text description provided by the architects. The proposal is drawn in a very conditioned and rigid plot, traducing the only possible location and implantation area. It has also a very restrict budget that accurate a extreme rationalization.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

In consequence of all this major conditions, we had to do an optimization, in several fields, such as areas, volume(s) and program – this house in mainly the result of all this “impositions” and my work was mainly directed to solve very objective questions.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio
Plan
Plan
© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

However, the project was developed far beyond this effort of going until the edge, because we knew that the initial conditions couldn’t be all our achievements – we had to promote all this to a different level creating a good balance between the form, the function, image and construction, program and uses.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

The plot gave as the conditions to solve the project with relatively simplicity, creating a construction with two different levels, dividing the social uses in the ground floor from the private uses in the first floor, reducing to the minimum the circulation areas, closing possible visual or physical connections to the east side (street) and opening it, the maximum as it was possible, to the west, to the place where the sun is hiding every day, the sea and the great range of the horizon.

Section
Section
Section
Section

The image of this house also assumes this duality between common areas and private areas, using the natural platform to install the first ones and assuming the first floor for the occupation of the other ones.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

Constructively the solution reveals this difference, not only as a way to value the distinction of the functions as also to control the scale of the building in its interaction with the surroundings – it translates the gravity of the ground floor with a more heavy volume in the connection with the plot and creates a sense of less weight to the superior volume, white and clean.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in S. Félix da Marinha / Nelson Resende" 18 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787625/house-in-s-felix-da-marinha-nelson-resende/> ISSN 0719-8884
© ITS – Ivo Tavares Studio

葡萄牙巧妙化解场地限制的住宅 / Nelson Resende

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.