the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. China
  5. DCA
  6. 2016
  7. Renovation of Wuzhen Beizha Silk Factory / DCA

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Renovation of Wuzhen Beizha Silk Factory / DCA

  • 22:00 - 16 May, 2016
Renovation of Wuzhen Beizha Silk Factory / DCA
Renovation of Wuzhen Beizha Silk Factory / DCA, © Ai Qing & Wu Qingshan -  CreatAR Images
© Ai Qing & Wu Qingshan - CreatAR Images

© Ai Qing & Wu Qingshan -  CreatAR Images © Ai Qing & Wu Qingshan -  CreatAR Images Before © Ai Qing & Wu Qingshan -  CreatAR Images + 24

  • Architects

    DCA
  • Location

    Wuzhen, Zhejiang, China
  • Architect in Charge

    Chen Qiang, Fu Na, Chen Jianru, Jade Zheng
  • Design Team

    Zhou Mingxu, Dai Xinggang, Feng Xuepeng, Tang Qing, Wu Haiyue, Shan Bingliang
  • Area

    8502.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Ai Qing & Wu Qingshan -  CreatAR Images
© Ai Qing & Wu Qingshan - CreatAR Images

Text description provided by the architects. Wuzhen is a typical ancient water town in south of China. Renovated as the venue of 2016 International Contemporary Art Exhibition, Wuzhen Beizha silk factory was built in 1970s and declined in 1990s. The factory which witnessed the development of the old town's industry had been abandoned more than ten years. In our renovation original layouts and spatial features of the site are conformed to adapt new program.

© Ai Qing & Wu Qingshan -  CreatAR Images
© Ai Qing & Wu Qingshan - CreatAR Images
© Ai Qing & Wu Qingshan -  CreatAR Images
© Ai Qing & Wu Qingshan - CreatAR Images
© Ai Qing & Wu Qingshan -  CreatAR Images
© Ai Qing & Wu Qingshan - CreatAR Images

Structure reinforcement and roof refurbishment are generally taken in the reconstruction. Some of excessive windows are blocked due to the requirement of exhibition while keeping the dents of window to indicate the history. All suspended ceilings are removed to expose the slim roof structure and provide suitable spaces for exhibition. Mottled skins of the old buildings have been kept as well. Only the tallest building is enwrapped with dark grey stretched aluminum mesh, which brings an obscure image mixed with modern and traditional features.

1st Floor Plan
1st Floor Plan

All exist trees are reserved and mapped in the reconstruction, specific methods are taken to handle the dialogue between trees and buildings, hence a new status which combines the buildings and the environment emerged. Three different means are adopted to integrate 3 new buildings with the old ones into wholeness.

© Ai Qing & Wu Qingshan -  CreatAR Images
© Ai Qing & Wu Qingshan - CreatAR Images

Apposition: Building A, served as entry and small galleries, is set up along the new road with floating boxes above a pool, which echoed the water town image of Wuzhen. Meanwhile, it is enclosing the outdoor exhibition area with the old workshops.

© Ai Qing & Wu Qingshan -  CreatAR Images
© Ai Qing & Wu Qingshan - CreatAR Images

Insertion: Building B is inserted between two 2-story buildings. The first floor is gift shop and cafe which can serves both the venue and the community. Roof platform with void for trees connects 2nd floors of both sides’ buildings and becomes the recreation and communication space during exhibition.

Section
Section

Connection: The second-floor circulation is established by a bridge which links building C and the old buildings. The transparent hall in the middle connects the east and the west parts of the building. In the 2nd floor of east part, a spacious indoor exhibition hall with skylights is created by folded large-span roof truss.

© Ai Qing & Wu Qingshan -  CreatAR Images
© Ai Qing & Wu Qingshan - CreatAR Images

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
DCA
Office
Cite: "Renovation of Wuzhen Beizha Silk Factory / DCA" 16 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787511/renovation-of-wuzhen-beizha-silk-factory-dca/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Ai Qing & Wu Qingshan -  CreatAR Images

乌镇北栅丝厂改造 / 上海道辰建筑师事务所