the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare
  4. Argentina
  5. BAarqs
  6. 2015
  7. SMF-TU. Social Medical Facility / BAarqs

SMF-TU. Social Medical Facility / BAarqs

  • 11:00 - 16 May, 2016
SMF-TU. Social Medical Facility / BAarqs
SMF-TU. Social Medical Facility  / BAarqs, Courtesy of BAarqs
Courtesy of BAarqs

Courtesy of BAarqs Courtesy of BAarqs Courtesy of BAarqs Courtesy of BAarqs + 29

  • Architects

  • Location

    Las Toscas, Santa Fe, Argentina
  • Design Team

    Guillermo Banchini, Ezequiel Manasseri, Marcos Dana, Bruno Bolognesi
  • Project Leaders

    Guillermo Banchini, Ezequiel Manasseri
  • Project Year

    2015
  • Client

    Truck Union Santa Fe, Argentina
  • Design and Construction Documents

    Guillermo Banchini architects
  • Local Architect

    Raul Gonzalez
  • Structural Consultant

    Jorge Bogado Ing., Angelone Bogado construcciones
  • More Specs Less Specs
Courtesy of BAarqs
Courtesy of BAarqs

Context

We wanted to achieve a vernacular building in the sense we wanted a discrete interaction with the context. Our oeuvre sensitivity to context does not result in a nostalgic historicism or critical regionalism. It is rather a unique approach to a universal language transformed to respond to a specific local situation.

Courtesy of BAarqs
Courtesy of BAarqs

This small medical facility and office space is located in a small town in the extreme North of the Santa Fe province, Argentina. The city of Las Toscas has 12.000 however is a nodal city for the region. The city lies on a brunch of the Parana River and the climate of the region is wet subtropical. 

Courtesy of BAarqs
Courtesy of BAarqs

The city’s economy, originally based on agriculture and trade, has diversified into the service sector in recent decades. The Provincial government has decided to set one of the regional public hospitals in 2009.

Plan
Plan

The specific site was donated by the city in an agreement with our client and with the objective of setting a “stepping stone” in order to increase the contextual flow and also to help to re develop the eroded central context. Our client required for one big office space and three doctor’s offices, administration and waiting room. There were also two basic conditions we understood from the beginning. In this particular region, there is an extremely wet and hot weather condition, 110 F and on the other hand, it is extremely difficult to find good labor except for the basic brick craft workers.

Courtesy of BAarqs
Courtesy of BAarqs

Objectives

We understood our strategy, on the one hand, would had to fill the city’s expectations of intensifying public accidental interaction and on the other hand would had to fill our client’s programmatic requirements. 

Courtesy of BAarqs
Courtesy of BAarqs

One of the main objectives in our proposal was to reinterpret the function of the patio derived from “chorizo house” [a typical Argentinean immigrant house *1] as a social hub. 

Section
Section
Section
Section

The site is located in a corner close to the center of the town. Building floor area allowed for 50% occupancy, which triggered a “cloister” kind party strategy of two perpendicular bars, one containing the medical facility and the other one holding the office space. This allowed for the settlement of a social space, the ‘patio” facing the main orientation [North] connected to the street corner by the building promenade, triggering an accidental social integration between public and private space. We proposed to build the whole building made out of brick and through out some research we founded a company who just launched a new volcanic stone mix brick whose properties allow for heat absorption.

Courtesy of BAarqs
Courtesy of BAarqs

Performance

In terms of performance we wanted to balance our small budget to the way in which the building would be “responsive” to its programmatic function, to its capability for an environmental adaptation, to its social interaction, and finally to its technological implications functionally and intellectually speaking. The building façade is a composition of two layers, one enclosing and filtering through out a scatter brick pattern and the other one made out of operable “blindex” glass. The scatter strategy was thought not only as an interaction between interior and exterior but also as a way to “punctuate” the body in a more responsive integration to different programs and their performance. Natural ventilation and different vanishing points were balanced to create a soft articulation in the way in which a repetitive unit [brick] could also perform aesthetically. Facing the patio there is a glass envelope allowing for a more dialectic interaction between interior and exterior in a continuum. In the end what this building proposed is just to emphasize what is already inherent to the local culture: natural and accidental social integration and interaction.

Courtesy of BAarqs
Courtesy of BAarqs

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "SMF-TU. Social Medical Facility / BAarqs" 16 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787491/smf-tu-social-medical-facility-baarqs/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of BAarqs

阿根廷 SMF-TU 社会医疗设施 / BAarqs