the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Indonesia
  5. Alexis Dornier
  6. 2015
  7. House 1 / Alexis Dornier

House 1 / Alexis Dornier

  • 02:00 - 15 May, 2016
House 1 / Alexis Dornier
House 1  / Alexis Dornier, © Alexis Dornier
© Alexis Dornier

© Alexis Dornier © Alexis Dornier © Alexis Dornier © Alexis Dornier + 36

  • Construction

    Surya Kembar Properti
  • Interior Design

    Alexis Dornier with the Client
  • Kitchen Design

    south8
  • Saltshaker Lights Chandelier (Main living room)

  • More Specs Less Specs
© Alexis Dornier
© Alexis Dornier

Text description provided by the architects. Designed around a collection of three historic artifacts, the design of House 1 seeks to explore the boundaries of contemporary architecture and traditional Indonesian building styles.

© Alexis Dornier
© Alexis Dornier

Framing thecarved, wooden 'centerpieces', once main structural elements of an ancient Javanese residential housing typology, the roof becomes the contemporary framework without actually touching or utilizing these elements.

LeveL 0 Plan
LeveL 0 Plan

Skylights and a floating mezzanine level highlight the 3 artifacts as 'objet trouvés'. The house wants to be experienced in a 3 dimensional way by meandering along a transparent gallery, around a collection of objects in space. It forms plateaus to create different perspectives through the living room towards the inside and the surrounding exterior landscape.

© Alexis Dornier
© Alexis Dornier

Under the loft like living room are two master guest suites with bathrooms - accessed through a suspended spiral staircase. The master bedroom is situated on the westerly end, forming a separate entity.

© Alexis Dornier
© Alexis Dornier

The composition seeks to give space and wall space to an eclectic collection of art, photography, fine art, and a collection of design objects from mid century modern to traditional Balinese crafted wooden sculptures.

© Alexis Dornier
© Alexis Dornier

The suspended ceiling is made from compressed bamboo fiber, and all hard surfaces are made from polished lava terrazzo. All wooden floors are made from reclaimed teak wood.

© Alexis Dornier
© Alexis Dornier

Transparent facades frame the buildings surroundings of lush the lush jungle of Bali. The house is overlooking a winding creek and rice fields.

© Alexis Dornier
© Alexis Dornier

View the complete gallery

About this office
Cite: "House 1 / Alexis Dornier" 15 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787421/house-1-alexis-dornier/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.