Verbania Cultural Centre and Teather / Studio Bargone

Verbania Cultural Centre and Teather / Studio Bargone

Verbania Cultural Centre and Teather / Studio Bargone - ChairVerbania Cultural Centre and Teather / Studio Bargone - Image 3 of 41Verbania Cultural Centre and Teather / Studio Bargone - Image 4 of 41Verbania Cultural Centre and Teather / Studio Bargone - Image 5 of 41Verbania Cultural Centre and Teather / Studio Bargone - More Images+ 36

  • Client : Comune Di Verbania
  • Concept Design, Preliminary Design : Peter Cook, Garcia BBM, M. Mariani, E. Auletta, Bianchini, Lusiardi Associati, A. Sandelewski, F. Brenci, A. Di Muzio, Federico Bargone, Francesco Bartolucci, Salvador Perez Arroyo, STONES _, Sbarch Studio Bargone Architetti Associati
  • Tender Design : STONES _, Sbarch Studio Bargone Architetti Associati, Peter Cook, Garcia BBM, M. Mariani, E. Auletta, Bianchini, Lusiardi Associati, A. Sandelewski, F. Brenci, A. Di Muzio, Salvador Perez Arroyo
  • Construction Design : Fabrizio Bianchetti, Giancarlo Marzorati, Stefano Rossi, Guido Davoglio, Fulvio Epifani
  • General Contractors: : Notarimpresa s.p.a. / Tecno Costruzioni S.r.l. / CDL s.r.l.
  • Construction Cost : 13.600.000,00 euro
  • City : Verbania
  • Country : Italy
More SpecsLess Specs
Verbania Cultural Centre and Teather / Studio Bargone - Waterfront

Text description provided by the architects. The multifunctional cultural complex (CEM), with a contemporary and sculptural identity, is located on the Maggiore Lake coast.

Verbania Cultural Centre and Teather / Studio Bargone - Image 19 of 41

The architectural complex hosts a wide entrance foyer for cultural events and art exhibitions, a theatre for 500 people and a 200 one, service and ancillary spaces, offices, a rehearsal theatre, a restaurant and a cafe. The building is located right at the San Bernardino river estuary, near the historical Villa Maioni and behind the local Civic Library. The external landscape is sculptured with a system of descending bleachers allowing a breathtaking panoramic view of the lake and the surrounding Italian Alps.

Plan

Four big volumes with gentle and curved shapes inspired by the lake stones and linked by a prismatic volume facing the landscape forme the new public Centre on the Maggiore Lake of Verbania.

Verbania Cultural Centre and Teather / Studio Bargone - Chair

The lake stone is the very symbol of the project and the striking surrounding context the utmost trigger of the Centre. Its architecture grows from the unique relation between mountains, city and lake

Verbania Cultural Centre and Teather / Studio Bargone - Image 14 of 41

The building is open towards the surrounding. The big external square defines a new urban and public place of great social value, an open space designed as meeting place, leisure, events. The location is perfect, focal between the urban centres of Intra and Pallanza. The Centre acts as the pivotal start-up of a wider city requalification, both social and landscape wise. 

Verbania Cultural Centre and Teather / Studio Bargone - Image 4 of 41

Zinc metal sheets with a characteristic shading and vibrant colour clad the four curved volumes, with the colour recalling and harmonizing with the Verbania lake and skies. A local stone is used for the external pavings. Inside timber, worm welcoming and natural is the main element.

Diagram

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:28922 Verbania VB, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Verbania Cultural Centre and Teather / Studio Bargone" 14 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787401/verbania-cultural-centre-and-teather-studio-bargone> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.