the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. France
  5. Atelier Gemaile Rechak
  6. 2016
  7. 16 Social Housing Units / Atelier Gemaile Rechak

16 Social Housing Units / Atelier Gemaile Rechak

  • 02:00 - 13 May, 2016
16 Social Housing Units / Atelier Gemaile Rechak
16 Social Housing Units / Atelier Gemaile Rechak, © Milene Servelle
© Milene Servelle

© Milene Servelle © Milene Servelle © Milene Servelle © Milene Servelle + 19

  • Plumbing & HVAC

    ETB Antonelli
  • Economist

    Loizillon Ingenierie
  • Building Engineering

    CEBAT PARIS BET
  • Landscape

    PAYSARCHITECTURES
  • More Specs Less Specs
© Milene Servelle
© Milene Servelle

Text description provided by the architects. For this project of sixteen social housing units, the Atelier Gemaile RECHAK offers intuitive thresholds which address all levels of perception as well as the urban, intimate and landscape levels of the site. Exploration.

© Milene Servelle
© Milene Servelle

Threshold 

The first threshold is the confrontation between a violent and noisy main road and a project which fulfils its urban function. 

The establishment of the construction and the dimensions of the two facades visible from the road maintain the link between a network of small houses and (closer to the town centre) buildings of up to five storeys. The variations of full and empty are thus reminiscent of the universe of a house and garden, all the while connecting the different urban scales of the site, from individual to collective dwelling. 

© Milene Servelle
© Milene Servelle

The assembly of this construction is part of the transformation of this urban network. As such, in opposition to the current austerity of the street, the wooden façade invites you warmly to come home, the woven effect of the faille material evoking an interior space just for the inhabitants. This is an affirmation of both the urbanity and the contemporaneity of the project, while also suggesting a protected space for the inhabitants, away from the street. 

© Milene Servelle
© Milene Servelle

Transition: 16 housing units, 4 buildings, 1 entrance, 3 stairs 

The gradual increase in level is expressed by a semi-private AND common area of free movement which continues the route between street and home. It is only when you have stepped through the doorway (the only entrance of the building) that this bright open-air path - neither a passageway nor a corridor –suddenly opens up several possible routes and just as many destinations. 

© Milene Servelle
© Milene Servelle

In fact, this is not a building of sixteen housing units but rather sixteen units nestled in four small groups, each different, and each with its own identity and amenities. Unlike a regimented and overpowering building, these units look less like a block of flats and more like a project which is in-between social housing and private lodgement. The wide passageways and the common areas invite movement, reinforcing the intimate notion of arriving home. It is also significant that all the passageways have natural light, further emphasizing the aspect of perception on the route between the street and the apartment. 

Plan
Plan

Interiority 

At the centre of the block of buildings there is a further example of how space is handled. The project block plan reveals an urban profile of surprising diversity, ranging from five storeys to ground floor, from the street up to the back of the plot, and conversely. The units are all organized around a garden with a uniform layout while an awning located close to the vine of the adjoining plot opens towards a large landscape horizon. The inhabitants, with the urban hubbub at their back, have a near view of a calm and serene garden and far view of the wide landscape of the Montmorency valley. 

© Milene Servelle
© Milene Servelle

Although the density was of course imposed by the programme, the project composition lines allowed for the conception of a great variety of housing units – there are, for example, two duplexes, some apartments with terraces at garden level, etc. Although this was not a regulatory requirement, all the units can be accessed by mobility impaired persons, and the wide passageways provide easy access to these homes. These homes are all south-west facing with a view of the garden and, for most of them, of the wide landscape. 

© Milene Servelle
© Milene Servelle

This specific interiority helps the inhabitant to feel that the place belongs to him or her. In effect, if the passageways invite one to “go somewhere”, this sense of home offers the feeling of “being somewhere”. This is possibly the best example of the architect’s intention. 

© Milene Servelle
© Milene Servelle

Connections 

The wood cladding illustrates perfectly both the multiplicity of the diverse elements of the project and its overall uniqueness. In effect, it appears like a continuous crease, its horizontality leading to the horizontality of the garden and of the terrace before elegantly covering the car-park ramp. It then becomes vertical on the façade and finally turns around on the roof and reappears on the street-facing façade. 

© Milene Servelle
© Milene Servelle

This feature thus becomes the element which constitutes a space which reinforces the intimacy of the unit while also opening it up to the exterior. Its very path from the far landscape, to the garden, to the public space of the street symbolizes the reassuring attention and specialist expertise applied to all the aspects of this site and of this subtle project. 

© Milene Servelle
© Milene Servelle

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Atelier Gemaile Rechak
Office
Cite: "16 Social Housing Units / Atelier Gemaile Rechak" 13 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787386/16-social-housing-units-atelier-gemaile-rechak/> ISSN 0719-8884
© Milene Servelle

法国的16个社会住宅单元 / Atelier Gemaile Rechak