the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. João Mendes Ribeiro
  6. 2006
  7. House in Chamusca Da Beira / João Mendes Ribeiro

House in Chamusca Da Beira / João Mendes Ribeiro

  • 05:00 - 12 May, 2016
House in Chamusca Da Beira / João Mendes Ribeiro
House in Chamusca Da Beira  / João Mendes Ribeiro, © Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG + 42

  • Coordination

    Jorge Teixeira Dias
  • Collaboration

    Lourenço Rebelo de Andrade, Maurício Martins, Catarina Fortuna
  • Structural Engineer

    Paulo Maranha Nunes Tiago
  • Hydraulic Engineer

    Luís Filipe Nogueira da Costa
  • Electrical Engineer

    Luís Filipe Bésteiro Ribeiro
  • Mechanical Engineer

    João Gonçalves Madeira da Silva
  • Acoustic consulting

    Paulo Alexandre Pires Sampaio
  • Thermal consulting

    Diogo Rosa Mateus
  • Landscape Architecture

    Teresa Alfaiate
  • Client

    Luís Vaz Pais
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The project for the House in Chamusca da Beira consists in the requalification of a small built aggregate in a rural estate and on its enlargement with the construction from scratch of a new small building, directly articulated with the exterior space. The former woodshed of the main house was redesigned to function as an entrance space (from where you can enter the new building) and to receive an autonomous wooden structure that encloses a toilet. In this space the traditional constructive systems were kept, like the monopitched roof laid on a traditional wooden structure, that is extended to function as a porch over a small courtyard. The demolition of a set of unqualified outbuildings (storage rooms and garage), which were lean to the wall that limits the courtyard, allowed to enhance its presence and to recover the original building character. This wall is crossed by a tunnel made of corten steel, that establishes the transition between the new room and the former woodshed.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Floor Plan
Floor Plan
© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The new construction was designed in a very close way to the preexisting constructions (the main house and the adjacent courtyard) but also with the natural landscape, with special attention payed to the proximity of a well and a set of orange trees. The new telluric volume – narrow, vertical and also with a mono-pitched roof – opens the house over the landscape, clearly communicating with it through the three big windows opened towards southwest. Unlike the rehabilitated spaces, where the materiality is recovered from the original, here the material options were made towards an affirmation of contemporaneity, with the use of concrete in the exterior walls and zinc in the roof.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Sketch
Sketch
© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Chamusca Da Beira / João Mendes Ribeiro" 12 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787148/house-in-chamusca-da-beira-joao-mendes-ribeiro/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.