the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museums & Exhibit
  4. France
  5. Brochet-Lajus-Pueyo
  6. 2016
  7. Verdun Memorial Museum / Brochet-Lajus-Pueyo + Le-Conte Noirot

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Verdun Memorial Museum / Brochet-Lajus-Pueyo + Le-Conte Noirot

  • 02:00 - 5 May, 2016
Verdun Memorial Museum / Brochet-Lajus-Pueyo + Le-Conte Noirot
Verdun Memorial Museum / Brochet-Lajus-Pueyo + Le-Conte Noirot, © Herve Abbadie
© Herve Abbadie

© Herve Abbadie © Herve Abbadie © Herve Abbadie © Herve Abbadie + 49

  • SCENOGRAPHERS

    LE-CONTE / NOIROT
  • LANDSCAPE

    LET’S GROW
  • COST

    OVERDRIVE
  • STRUCTURES

    KHEPHREN Ingenierie
  • MEP

    INEX
  • LIGHTNING

    8’18”
  • LIGHTNING / SAFE

    Cin’études
  • AUDIOVISUALS CONCEPTION

    OPIXIDO
  • GRAPHIST

    ROBAGLIA-DESIGN
  • Cost

    10 600 000€ht
  • Project Manager

    Julien Woycinkiewicz
  • Client

    Comité National du Souvenir de Verdun CNSV - Département de la MEUSE Société d’Aménagement du Bassin Lorrain - SEBL
  • More Specs Less Specs
Verdun Memorial Museum / Brochet-Lajus-Pueyo + Le-Conte Noirot, © Herve Abbadie
© Herve Abbadie

Text description provided by the architects. The city of Verdun was marked by a past attached to the history of the first world war.

Nowadays, the architectural and military heritage of the region is visited, showed and presented to the public in a method connected to memories.

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

The Verdun Memorial Museum represents one of the starting points of a tour which links together all these historical sites and monuments.

It plays the part of an introduction to the history of the Battle of Verdun. It is the reception place for all visitors.

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

The starting point of our research for this design was a concrete and stone building which had been built in the nineteen sixties according to the aesthetic codes of the nineteen thirties.

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

Vehicles were parked downstairs even though the entrance into the Memorial Museum was situated on the upper level through a sort of stone bridge.

Designed like an islet standing on a battlefield, the building was completely isolated from its context.

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

Architecturally rigid, the Eastern and Western walls were structured with a repetition of vertical openings, whereas the Northern and Southern walls were more austere. The flat roof was crowned with a concrete cupola forming a very light dome.

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

The principal challenge of our design was how to modernize the access to and the progression inside the building by adding technical and museum components on the car park level, thus reinforcing the geometry of the existent building.

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie
2nd Floor Plan
2nd Floor Plan
© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

So, on either side of the stone building, beneath a plant covered embankment, we bury the whole of the functions necessary to the development of the future permanent scenography of the Memorial.

Cross Section AA
Cross Section AA
Cross Section BB
Cross Section BB

At the front, the Northern extension built onto the secondary road has been designed like a trench into which to slip the reception functions of the Memorial and of the battlefield of Verdun.

This rift goes through the building from the East to the West and allows space for a vast Hall to the scale of the future Memorial.

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

The strong presence of the original building, on the level of the secondary road is magnified by the creation of a black stone square facing the initial entry  which keeps its ceremonial function. 

Lastly, the roof becomes an expression ground for a completely glazed level to crown the stone building.

© Jean Luc Kazulko
© Jean Luc Kazulko

This is the place for the development of the Memorial into an interpretation centre housing such new functions as a room for temporary exhibitions, a cafeteria, an information centre, an educational room and an area for children. These light and clear environments allow direct views of the surrounding landscapes of the battlefield, the Fort of Douaumont and the Ossuary.

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

The singularity of this building site situated on the scene of the battlefield of Verdun has haunted every member of the working team during this operation and still does today.

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

Working in this landscape which had been remodeled by the conflict imposes a respect of memories. This is how the quietness of this artificial forest, which today constitutes its setting, witnessed the rebirth of the Verdun Memorial Museum that the war veterans had wished for.

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Verdun Memorial Museum / Brochet-Lajus-Pueyo + Le-Conte Noirot" 05 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786774/verdun-memorial-museum-brochet-lajus-pueyo-plus-le-conte-noirot/> ISSN 0719-8884
© Herve Abbadie

凡尔登战役纪念馆 / Brochet-Lajus-Pueyo

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.