Alan's Apartment Renovation / Forma

Alan's Apartment Renovation / Forma

Alan's Apartment Renovation / Forma - TableAlan's Apartment Renovation / Forma - ShelvingAlan's Apartment Renovation / Forma - BedroomAlan's Apartment Renovation / Forma - Sink, Countertop+ 12

More SpecsLess Specs
Alan's Apartment Renovation / Forma - Shelving
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. The project presents the renovation of an apartment located in a building on the ‘Eixample’ neighbourhood, Barcelona. 

Alan's Apartment Renovation / Forma - Bedroom
© Adrià Goula

Originally, the apartment presented a decayed and dark image due to the excessive subdivided rooms. The patio is very narrow and it scarcely receives light. Except for the two rooms next to the main facade, the apartment was barely illuminated by natural light. 

Alan's Apartment Renovation / Forma - Table
© Adrià Goula

The main objective has been to achieve the maximum use of natural light in the apartment. We simplified the distribution to obtain large and opened spaces that multiplied light. The outcome is a linear succession of three big spaces of different proportions associated with the structure of load-bearing walls. Each space has a specific use with its own identity (living room/kitchen-dining room/bedroom) and the openings between them allow them greater freedom of relationship. 

Alan's Apartment Renovation / Forma - Image 10 of 12
Plan

The only partitions that are not demolished are those in the hallway, which generate the servant spaces for the apartment annexed to the patio. They are located between the day spaces and the night space in order to give more privacy. 

Alan's Apartment Renovation / Forma - Countertop, Sink
© Adrià Goula

The structures of the building are load-bearing walls parallel to the façade with few openings that darkened the rest of the apartment. We realized a big opening in one of the intermediate bearing walls taking advantage of two existing doors, in order to improve light and spatial flow. 

Alan's Apartment Renovation / Forma - Image 12 of 12
Diagram

The old joineries, ceiling mouldings and traditional elements found in the apartment have been restored. At the same time the new materials such as the metallic beams used for the openings of the walls are exposed to emphasize the previous distribution. Both, traditional and technical materials are painted in white, which improved natural light and gave the apartment an homogeneous and timeless atmosphere. 

The natural wooden oak floor introduces texture and warmth, acting as a continuous carpet that unifies the spaces and punctually rises to build the furniture. 

Alan's Apartment Renovation / Forma - Shelving
© Adrià Goula

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Carrer del Comte Borrell, Barcelona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Alan's Apartment Renovation / Forma" 09 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786757/renovacion-del-apartamento-de-alan-adrian-elizalde> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.