the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. Studio Milou architecture
  6. 2013
  7. 33 Holland Park / studioMilou architecture

33 Holland Park / studioMilou architecture

  • 22:00 - 4 May, 2016
33 Holland Park / studioMilou architecture
33 Holland Park / studioMilou architecture , © Fernando Javier Urquijo
© Fernando Javier Urquijo

© Fernando Javier Urquijo © Fernando Javier Urquijo © Fernando Javier Urquijo © Fernando Javier Urquijo + 18

  • Main Contractor

    Milliard pte ltd.
  • Civil & Structural Engineering

    PEC Civil Consultant pte ltd.
  • Mechanical & Electrical Engineering

    Gims & Associates pte ltd.
  • Quantity Survey

    CPG Consultants pte ltd.
  • More Specs Less Specs
© Fernando Javier Urquijo
© Fernando Javier Urquijo

Text description provided by the architects. 33 Holland Park in Singapore is one of the rare private residential projects carried out by the studio. With a design centred around the creation of an intimate yet expansive garden sanctuary holding layers of seamlessly linked living spaces, this project represents a concentration of the key architectural philosophies which recur in the studio’s larger civic projects: the importance of elegant meditative environments characterised by fluidity and a fusion between exterior and interior spaces, a deep respect for existing structures, the history and potential of a site, and the imperative for a design to be harmonious with the wider natural and human surrounds.

© Fernando Javier Urquijo
© Fernando Javier Urquijo

Thanks to the open and supportive relationship between the studio and the client, this project presented a unique opportunity to explore, on a human scale, the studio’s defining interests.

© Fernando Javier Urquijo
© Fernando Javier Urquijo

Challenges

The original site consisted of around 2,000 square metres of broadly triangular-shaped land with a 1930s single-story bungalow of around 300 square metres built of brick masonry with a wooden frame, flat roof tiles and interior teak flooring. Originally built for an English civil servant, the house is on the national conservation listing. As a result, no additional building could be added to the existing structure and a certain distance was required to buffer the original house from any new construction.

1st Floor Plan
1st Floor Plan

At the same time, the brief required 700 sqm of new living spaces including common areas, a music room, 6 bedrooms to serve three generations, and a pool. Key challenges of the design, then, were to transform the unusual land shape and spatial/conservation limitations of the existing site into a beautiful house able to combine many diverse living areas filling the greater part of the land with a sense of expansiveness and spatial harmony which is a signature of studio Milou.

© Fernando Javier Urquijo
© Fernando Javier Urquijo

A House of Views

33 Holland Park is also a house of views. From each of the house’s hallways and common areas are views which traverse and link one space to another, whether from one wing of the new house to another, or between the main residence and the conservation house. Large glass windows frame.

© Fernando Javier Urquijo
© Fernando Javier Urquijo

A Garden Home

The intense foliage at every opportunity, offering a warm palette of rich greens beside the stone and polished Burmese teak of the floors and walls. From the landscaped roof of the new building are tree-top views of surrounding houses, and in turn, neighbours enjoy views of Holland Park’s verdure, which discreetly contains the monumental nature of the design.

© Fernando Javier Urquijo
© Fernando Javier Urquijo

 A Transparent Paravent

studioMilou's project overcame the limits imposed by the land’s shape and the existing conservation house with a design giving a sense of transparency and fluidity between the old and new buildings, between interior and exterior. To achieve this, the outer wall of the new structure is a paravent-like wall system, consisting of rising screens opening onto a walkway which winds around the site, with both borders lined with lush vegetation that appears to venture both into the house on one side, and over the neighbouring properties on the other. A feeling that the house expands into the garden, and that the garden inhabits the house is accentuated by the closeness of plants to the house’s closed surfaces. Dense foliage caresses the many glass surfaces of the house, and towers to the second-floor spaces.

Sketch
Sketch

A discreet welcome, a private place 

Upon entering the house from the driveway, the visitor is unaware of the almost monumental scale of the new house, covered as it is by vegetation and carefully designed proportions aimed at avoiding any stark comparison with the one-storey conservation house. To further unify the two buildings, the conservation house serves as the key reception area and kitchen, through which one passes to the new residence, the door of which is aligned with the exit of the former. A rectangular pool lines one outer wall of the new house, with water and green-grey tiles softening the visual links between the conservation house and the new structures. The simplicity of the conservation house’s interior – white ceilings and walls, uncluttered furnishings – adds to a sense of openness towards the exterior and the paravent form of the new building walls, which seem to encompass the historic house in a protective manner. It is only when inside the new residence that the largesse of its design gradually becomes apparent.

© Fernando Javier Urquijo
© Fernando Javier Urquijo

Unifying Materials, Colours

Another approach common to studioMilou’s work is the restricted use of materials and colours. Accordingly, the materials chosen for the exterior, including grey glass-reinforced concrete columns and stainless steel, have been composed in such a way as to play with the colours of the vegetation and to accentuate the impression of an architecture which is transparent and in conversation with the trees and light. The reflections and movement of the pool’s water, set off by the soft grey-green stone tiles, contribute to the play of light and life, and seem to belong equally to both houses. Sharing light wall colours and the warm glow of Burmese teak floors, the interiors of both buildings offer calm backgrounds for the ever-present plants whose foliage reaches towards and into the house from all angles.

© Fernando Javier Urquijo
© Fernando Javier Urquijo

View the complete gallery

About this office
Cite: "33 Holland Park / studioMilou architecture " 04 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786686/33-holland-park-studiomilou-architecture/> ISSN 0719-8884
© Fernando Javier Urquijo

荷兰公园33号 / studioMilou architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.