UC Riverside Student Recreation Center Expansion / Cannon Design

UC Riverside Student Recreation Center Expansion / Cannon Design

UC Riverside Student Recreation Center Expansion  / Cannon Design - FacadeUC Riverside Student Recreation Center Expansion  / Cannon Design - Windows, FacadeUC Riverside Student Recreation Center Expansion  / Cannon Design - Image 4 of 20UC Riverside Student Recreation Center Expansion  / Cannon Design - Image 5 of 20UC Riverside Student Recreation Center Expansion  / Cannon Design - More Images+ 15

  • Project Manager : Maria Eugenia, Jenny Delgado
  • Project Architect : Larry Taniguchi
  • Project Designer : John Son
  • Interior Designer : Jack Poulin
  • Sports Principal : David Body
  • Lighting Designer : Sara Schonour, Kevin Choi
  • Mechanical : Patrick Dempsey
  • Engineering/Energy Services : Rand Ekman, AIA, LEED AP. Director of Sustainability
  • Lead Electrical Engineer : Rob Garra Jr
  • Project Bim Coordinator : Hong Gip / Jr. Job Captain
  • Designer : Melissa Gorman
  • Mechanical Engineer : Joseph Millham
  • Specifications : Jay Whisenant
  • PE : Haley Darst
  • Environmental Graphics : Redmond Schwartz Mark
  • Structural Engineer : Saiful Bouquet
  • Principal In Charge : Craig Hamilton
  • Design Lead : Carl Hampson
  • Engineering & Energy Services : Rand Ekman, AIA, LEED AP. Director of Sustainability
  • City : Riverside
  • Country : United States
More SpecsLess Specs
UC Riverside Student Recreation Center Expansion  / Cannon Design - Facade
© Bill Timmerman

Text description provided by the architects. Addressing the needs of a growing campus, UCR’s new Student Recreation Expansion project supports the physical well-being of its students and creates a new campus hub for social and academic interaction. Integrating with an existing building, the expansion transforms the site into a holistic recreation environment reinforcing the connection between mind and body, and addressing the challenges of context, environment, and identity.

UC Riverside Student Recreation Center Expansion  / Cannon Design - Facade, Windows
© Bill Timmerman

The new addition preserves an existing at-grade pedestrian thoroughfare while connecting seamlessly with the University’s existing recreation facilities.  This was achieved by locating the majority of wellness functions on a cantilevered second floor “bridge” linked to the existing building across a shaded breezeway.

UC Riverside Student Recreation Center Expansion  / Cannon Design - Lighting
© Bill Timmerman
Axonometric
UC Riverside Student Recreation Center Expansion  / Cannon Design - Handrail
© Bill Timmerman

The curved open plan is a contiguous space with a variety of view orientations and visual connections to the lower levels.  The ground floor features extensive shading from the cantilevered upper level, and is defined by open glazed fitness areas loosely defined by the opaque volumes of the MAC gym and a circular locker room clad in UCR’s campus blend brick. The design weaves together multiple recreation activities including jogging, rock climbing, fitness, basketball, indoor soccer, weights, physical therapy and swimming. The open concept creates dynamic relationships between the various components enhancing the building’s potential as a place for social engagement.

UC Riverside Student Recreation Center Expansion  / Cannon Design - Windows
© Bill Timmerman

Students wanted interior spaces to be open and interconnected and capture broad views across campus and to the surrounding mountains. Additionally, the project was required to achieve exemplary energy performance exceeding California’s Title 24 mandate by 30% and acquiring LEED Gold Certification.  To achieve these goals, a perforated metal scrim shades the upper floor glazing substantially reducing heat gain and glare while maximizing views and daylight. The shape of this unique undulating screen was derived by mapping the mean annual movement of the sun to generate an optimal shading response. It creates a strong visual identity for the building within the campus context and animates the exterior facade as it changes in transparency and reflectivity throughout the day.

UC Riverside Student Recreation Center Expansion  / Cannon Design - Stairs, Handrail
© Bill Timmerman

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Riverside, CA, USA

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "UC Riverside Student Recreation Center Expansion / Cannon Design" 03 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786645/riverside-student-recreation-center-expansion-cannondesign> ISSN 0719-8884

© Bill Timmerman

大学里的河滨学生娱乐中心 / CannonDesign

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.