the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. ADX Architects
  6. 2016
  7. House with Screens / ADX Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House with Screens / ADX Architects

  • 17:00 - 6 May, 2016
House with Screens / ADX Architects
House with Screens / ADX Architects, © Edward Hendricks
© Edward Hendricks

© Edward Hendricks © Edward Hendricks © Edward Hendricks © Edward Hendricks + 21

© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

Text description provided by the architects. The existing semi-detached house was a 30 year old house that had stood the test of time. Our clients approached us for a reconstruction of the existing house- with the intention to cater for their family consisting of the couple and their 2 young children.

© Edward Hendricks
© Edward Hendricks
© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

From the start, our brief was not to maximize the buildable area. The family appreciated the outdoors and the greenery in front of the house was to be preserved. It was a play area the children would most enjoy on an elevated land a few steps above the car porch.

In rethinking the use of the spaces, we sought to make the indoor spaces functional whilst enhancing them with a connection to the outdoors.

© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

The ground floor public areas were "opened up" by demolishing the enclosing walls and enhancing natural light and ventilation with full height glass doors.

A generously spacious timber patio outside of the living room was proposed to allow the living room to extend outside. A textured featured wall continues the dialogue from the inside to the outside and effectively blurs the boundaries.

© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

The result is a living room that is bright and airy. Stepping up to the dining area, the space for dining is similarly allowed to spill outwards with an extension of a outdoor timber deck - creating a romantic space for after hours relaxation after a family gathering.

The roof was redesigned to include a series of skylights above the straight flight of stairs to the second storey.

Diagram
Diagram

A generous family area greets one on the second storey. where a lush outdoor planter (which the Owners had a free-hand choosing the plant mix) spans the entire length. The planter is accessible by large sliding aluminum glass doors, and effectively brings in natural light and greenery to the upper storey.

The planter also is visible from the common bath to the family area and stretches to peak into the master bathroom.

© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

The master bedroom is located in the front of the house. We designed the balcony space in front of the large bedroom with a more sensitive touch akin to a "sky patio" with a series of sliding timber screens. The Owners were able to adjust their placement in accordance to their preferences for lighting and privacy.

Diagram
Diagram
Cite: "House with Screens / ADX Architects" 06 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786576/house-with-screens-adx-architects/> ISSN 0719-8884
© Edward Hendricks

围屏住宅/ ADX Architects