Two Buildings / Compass Atelier

Two Buildings / Compass Atelier

© Pavel Meluš - House B© Pavel Meluš - House B© Pavel Meluš - House B© Pavel Meluš - House B+ 36

Bratislava, Slovakia
  • Architects: Compass Atelier
  • Area Area of this architecture project Area:  660
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Photographs Photographs:  Pavel Meluš
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: EQUITONE, Ardex, HELUZ, Slovaktual, Siberian Larch
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. At the beginning, we found 660 square meters site in close proximity to forest with a beautiful view of Bratislava. The challenge was to fit in two separate family houses with gardens. Moreover, the site has slight elevation differences.

© Pavel Meluš - House B
© Pavel Meluš - House B

The site was divided into two equal parts, 330 meters for house. Both buildings have very similar basic floor plans and layout; on the other hand each house is different. The clients had very various priority lists, which resulted in individual architecture of each house.

© Pavel Meluš
© Pavel Meluš

What do the two houses have in common?

•Site area – both 330 m²

•Built-up area vs site area ratio (62 m² / 60m²) with the maximum use of space

•Floor space 180 m² 

•Interior in close connection to the garden 

•Central staircase circulation

•No fence, just front garden at the street boundary - both facades follow the street line, which is more or less identical to the boundary of the estate. This way we saved room for gardens and the living area.

© Pavel Meluš - House B
© Pavel Meluš - House B

How do the two houses vary?

House A 

Due to the specific site configuration, entrance level of House A is situated 1.2 meters above the entrance to House B.

© Pavel Meluš
© Pavel Meluš

Double garage, guest room and a bathroom were fitted into the basement floor, carefully managing the daylight conditions. 

© Pavel Meluš
© Pavel Meluš

The entrance, generous living space, kitchen and dining are situated on the ground floor. The kitchen is directly linked to terrace in the garden. The living area is dominated by a central staircase with a built-in fire place.

Section - A
Section - A

The internal space is used at its maximum. The sofa in the living room works for two sides - as a comfortable seating place in the dining room, but on the other hand also as a classical sofa with a chaise longue turned towards the screen. Since it has no walls, the living space seems to be optically higher, though it has a standard ceiling height - 2.7 m.

© Pavel Meluš
© Pavel Meluš

The first floor offers three bedrooms, one bathroom and a large closet. The roof terrace placed over the first floor opens up impressive views of Bratislava.

© Pavel Meluš
© Pavel Meluš

House B

The second house has been built on a similar foundation base. The floor plan is the same and the central staircase is located at the same part of the building. However, the solution of the inner layout of the house is different.

© Pavel Meluš - House B
© Pavel Meluš - House B

Ground floor layout of the House B is based on open space principles. The entire space of the ground floor consists of a living room with a kitchen, a winter garden and direct access to the outer garden and garage. The synergy of the living room, kitchen, terrace, garden and barbecue works perfectly here. 

© Pavel Meluš - House B
© Pavel Meluš - House B

This building is slightly narrower compared to the neighbor’s house. The winter garden and garage were placed next to the house instead of basement level.

Section - B
Section - B

The guest bedroom, bathroom, storage room and hobby room found their place in the basement of the house.

© Pavel Meluš - House B
© Pavel Meluš - House B

An open studio with another terrace on the second floor shows a beautiful view of Bratislava. 

© Pavel Meluš - House B
© Pavel Meluš - House B

The interior of the house is decorated in exotic Asian style, created by original pieces of furniture from Bali, wholly defining the atmosphere of the entire house.

The project was finished in 2014.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Two Buildings / Compass Atelier" 29 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786413/two-buildings-compass-atelier> ISSN 0719-8884
© Pavel Meluš

双宅 / Compass Atelier

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.