the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospitality Architecture
  4. Portugal
  5. Belém Lima Arquitectos
  6. 2013
  7. Cais de Bagaúste / Belém Lima Arquitectos

Cais de Bagaúste / Belém Lima Arquitectos

  • 03:00 - 29 April, 2016
Cais de Bagaúste / Belém Lima Arquitectos
Cais de Bagaúste / Belém Lima Arquitectos, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 30

  • Enginneering

    Norvia Sa, Coord. MJBorges
  • Graphic Design

    Francisca Lima
  • Client

    Câmara Municipal Lamego
  • Constructor

    Santana&Ca, Sa, Inersel
  • Text

    Nuno Crespo
  • Concept Images Credit

    Claude Perrault, Cabane de Phrygiens, 1684 Natalia Gontcharova, Peasants. Gathering Grapes, 1911
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The jetty at Bagaúste is not grounded. It is over a broad expanse of the river Douro, tucked tightly against the fast and violent riverside road. It houses the hustle and bustle of canoes and rowboats in two perfect cabins. The café and the boathouse are simultaneously platonic and enigmatic. They reflect the westerly sun whit their aluminum panels.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The quiet waters over which we have placed a long promenade nevertheless challenge the newer sound. All directions converge on the warm-shaded esplanade or under the blue sky echoed inside the bar… The train on the opposite bank is no longer futuristic… The boathouse could be a one-bedroom hotel, as taught by Aldo Rossi.

Section
Section
Details
Details

The Cais de Bagaúste was conceived as an imperfect diptych and the two cabins, which are not aligned, are the beginning and the end… out-dated archetypes in an idolized landscape.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Boats on the river are reached via floating decks or can be towed along solid ramps. The changing rooms are concealed in the café cabin. The full grow trees were there already, at the foot of the sloping vineyards.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

An embankment of big stones, operated by one man and his machine, guaranteed solid ground.  The rest of the project was constructed on the waterside, with cautions but clear-headed daring stripped of all fantasy. The metal structure of the cabins was covered in layers of insulation, waterproofing and finally aluminum panels. To prevent the possibility of corrosion no nails or screws were used. The rainwater filters through narrow slits.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cais de Bagaúste / Belém Lima Arquitectos" 29 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786411/cais-de-bagauste-belem-lima-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra | FG+SG

Bagaúste 码头/ Belém Lima Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.