the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Estudio ODS
  6. 2012
  7. House ALM / Estudio ODS

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House ALM / Estudio ODS

  • 02:00 - 8 May, 2016
House ALM / Estudio ODS
House ALM / Estudio ODS, © Ricardo Santos
© Ricardo Santos

© Ricardo Santos © Ricardo Santos © Ricardo Santos © Ricardo Santos + 19

© Ricardo Santos
© Ricardo Santos

Text description provided by the architects. Town house refurbishment in Tavira, Portugal.

In an consolidated urban context of Tavira inner city an narrow lot with peculiar limits holds a old house with two floors and a roof attic. Over time the lot has changed its limits and new constructions were had blocking the natural light and ventilation. The house is located between two streets; the main access is made in the north side and a secondary access is made by the south throw a especially narrow corridor.

© Ricardo Santos
© Ricardo Santos

The depth of the lot suggest us a courtyard in the middle that allows natural light and ventilation to come inside. The courtyard works as the new center of the house in which an exterior three level promenade is initiated.

© Ricardo Santos
© Ricardo Santos
Axonometric
Axonometric
© Ricardo Santos
© Ricardo Santos

The exterior stair works has a connection element of the three levels promenade; starting in the ground floor courtyard which offers light and ventilation to the living room and the kitchen; following to the next level terrace to a raised water tank; the last level terrace offers a unique view cityscape view of Tavira and a roof attic.

© Ricardo Santos
© Ricardo Santos

The program is separated by levels: ground floor holds the social areas; entrance room; living room; kitchen and wc; the first floor holds the private areas with the two bedrooms and a bathroom. The roof attic a extra space is offered with direct relation with the terrace.

© Ricardo Santos
© Ricardo Santos

The materials used seek for the simplicity found in Algarve's vernacular architecture; in the ground floor the hydraulic mosaics cover all the interior spaces; the first floor solid wood for private areas and outside areas a grey polished concrete covers all the areas.

A red door spots the house in both elevations.

© Ricardo Santos
© Ricardo Santos

View the complete gallery

About this office
Cite: "House ALM / Estudio ODS" 08 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786275/house-alm-estudio-ods/> ISSN 0719-8884
© Ricardo Santos

ALM 住宅 / Estudio ODS

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.