the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Architects Luc Bouliane
  6. 2015
  7. Relmar / Architects Luc Bouliane

Relmar / Architects Luc Bouliane

  • 13:00 - 28 April, 2016
Relmar / Architects Luc Bouliane
Relmar / Architects Luc Bouliane, © Bob Gundu
© Bob Gundu

© Bob Gundu © Bob Gundu © Bob Gundu © Bob Gundu + 19

  • Architects

  • Location

    Toronto, Canada
  • Architect in Charge

    Luc Bouliane, Wes Wilson and Natasha Lebel
  • Area

    4000.0 ft2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Landscape

    Fox Whyte Landscape Architecture & Design
  • Structural Engineer

    Kenny Crier, Blackwell Bowick Engineering
  • General Contractor

    Mazenga Building Group Erik Bornstein, Bryan Kee
  • More Specs Less Specs
© Bob Gundu
© Bob Gundu

Text description provided by the architects. When an empty-nester couple made the decision to downsize, they knew they wanted it to be to a low-maintenance, age-in-place home, as well as an architectural showpiece. They had tried condo living but it lacked the familiarity of a low-rise dwelling. Their son, a builder, encouraged them to push beyond their traditional aesthetic and create a custom, contemporary home — something that he could help them build.

© Bob Gundu
© Bob Gundu

To carry out the design, they engaged Architects Luc Bouliane, who quickly established a trusting rapport by paying close attention to the couple’s specific lifestyle. The studio used its distinct design approach to create an easy-keeping ‘forever’ residence that subtly responds to the nuances of the couple’s needs, both now and in the future. Architects Luc Bouliane embraced the challenges and opportunities of the site to derive the bold, adventurous aesthetic, one that carefully balances spatial complexity and practical simplicity. 

Ground Site
Ground Site

As a firm, Architects Luc Bouliane often will look to natural forms, both geological or geographical, for inspiration. The interest dates back to founding partner Luc Bouliane’s childhood: he was raised on the rocky shores of Lake Superior in the steel town of Sault Ste. Marie. In the case of Relmar, the ‘geode’ — a stone with a rough shell that conceals a glinting centre — became an apt metaphor as strategies were derived to maximize natural light. Although the home faces a quiet, midtown Toronto street — abutting the leafy Cedarvale Ravine — the narrow lot sits due north, in the shadow of a low-rise apartment building.

© Bob Gundu
© Bob Gundu

Like a geode, the exterior of the project is weighty, with a hard, black brick-and-limestone facade. It cracks open at the roof skylights that wash the interior walls with sunshine. To help flood the spaces with light, the stairs are shifted off the reflective, polished limestone walls, creating a three-storey, uninterrupted atrium with the kitchen and living room on the ground floor, a mezzanine office space that hovers above on the second floor, and the bedrooms on the third. The views add to the refreshing feeling by focusing on the ravine and the intensive green roofs on the backyard garage.

2nd Floor Plan
2nd Floor Plan

In addition to creating a lasting aesthetic, Architects Luc Bouliane discretely and purposely built into the architecture many features that will enable the home to last for the owners. An elevator is tucked near the kitchen to provide an alternative to the flights of stairs; the driveway and back patio are heated to prevent ice build up or the need for snow shoveling; the washroom floors and heated benches are tiled in a slip-resistant surface, and come prepped for future safety grab bars; and the basement includes a health spa, gym and a future suite for live-in support if required.

Relmar / Architects Luc Bouliane, © Bob Gundu
© Bob Gundu

To help offset construction costs and to add density to the formerly single-family lot, a similar, semi-detached residence adjoins to the north. It shares the same critical architectural language; a hard ex-terior and crystalline forms, but remains flexible enough in the interior to allow a family to move in and adapt spaces to their needs. Most importantly it shares the access to natural light, which no doubt will delight any homeowner, regardless of age or stage in life.

© Bob Gundu
© Bob Gundu

View the complete gallery

About this office
Architects Luc Bouliane
Office
Cite: "Relmar / Architects Luc Bouliane" 28 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786193/relmar-architects-luc-bouliane/> ISSN 0719-8884
© Bob Gundu

Relmar 街的小洋房 / Architects Luc Bouliane