All
Projects
Products
Events
Competitions

BHMM House / Estudio JI Arquitectos

BHMM House / Estudio JI Arquitectos

© Mariela Apollonio © Mariela Apollonio © Mariela Apollonio © Mariela Apollonio + 26

Altea, Spain
  • Architects Authors of this architecture project Estudio JI Arquitectos
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Architects in Charge

    Jorge Frías, Irene Zurdo
  • Photography

  • Promoter

    Private
More Specs Less Specs
© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

Text description provided by the architects. A house facing the Mediterranean and the River Algar ... 

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio
Diagram
Diagram

The idea is to create a diaphanous but convertible space where moments dedicated to private and  public can be regularly available to its owner.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

This requires an only centerpiece storage structure that organizes public and private space. The other parts that serve the house (kitchen, toilets, etc ...) are "assembled" with the main piece to complete a "mechanism volumes" through which it circulates and whose relationship to each other configures the living spaces (1 bedroom suite, a multifunctional space, living room ...) 

Diagram
Diagram

A system of hidden wood panels deployed and collected to set different levels of privacy: a continuous and fluid space when the panels are open, or space compartmentalized in different rooms when closed.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

The transition from "public" to "private" is done through thresholds that compress space. Through them it is where white and bright parts become intimate spaces built in oak. These thresholds, in certain stress points, are broken up into wooden slats that frame the visual sought. It is especially important threshold of space that frames the landscape outside, which extends to the ground as an exhibitor and storage.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

A subtle vertical lines carved in wood accompanies the entire house giving her rhythm and texture.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Clot de Mingot, 03590 Altea, Alicante, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "BHMM House / Estudio JI Arquitectos" [Casa BHMM / Estudio Ji Arquitectos] 21 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785986/bhmm-house-estudio-ji-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.