All
Projects
Products
Events
Competitions

House E / Caramel Architekten

House E / Caramel Architekten

Courtesy of Caramel Architekten Courtesy of Caramel Architekten Courtesy of Caramel Architekten Courtesy of Caramel Architekten + 18

Houses  · 
Linz, Austria
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Located on the periphery of the city, the plot of land offers a spectacular view of Linz, as long as one builds high enough to be able to gaze over the neighbouring properties. That is why the ground storey lies about 6m above street level – with the pleasant side-effect of allowing the garden area to adjoin the living area on the same level to the west and north, despite the extreme slope.

Courtesy of Caramel Architekten
Courtesy of Caramel Architekten

Since regulations only permitted construction up to a maximum of 200m² per storey, it was not so easy to accommodate a spatial plan for a five-person family , especially since all the primary functions were to be arranged in the living area; an upper storey was not desired.

Courtesy of Caramel Architekten
Courtesy of Caramel Architekten
Plan
Plan
Courtesy of Caramel Architekten
Courtesy of Caramel Architekten

Only the children’s section has a further level; each of the children’s rooms received a gallery with an adjoining children’s balcony, obtained through stacking above the access and sanitary level.

Section
Section

The main entrance (which at the same time serves as a drive leading to the spacious garage area) cuts spectacularly into the embankment, while a single-run stairway leads from the entrance to both the living storey and the cloakroom and wellness area, which is set off somewhat from the entrance. The sauna opens up onto a discreet rock garden on the northern part of the property.

Courtesy of Caramel Architekten
Courtesy of Caramel Architekten

The dark golden brown of the mosaic tiles on both the interior and the facade match the fair-faced concrete surfaces produced from roughly-cut shuttering; the projecting cantilevered roof covers wide-ranging terrace areas, with wooden flooring that continues from the spacious halls in the living areas. The inner and outer living areas are only separated by delicate full glazing, large parts of which can be opened.

Courtesy of Caramel Architekten
Courtesy of Caramel Architekten

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House E / Caramel Architekten" 26 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785983/house-e-caramel-architekten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.