the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Dear Architects
  6. 2015
  7. Casa Taller Tampiquito / Dear Architects

Casa Taller Tampiquito / Dear Architects

  • 15:00 - 22 April, 2016
Casa Taller Tampiquito / Dear Architects
Casa Taller Tampiquito / Dear Architects, © Lorena Darquea
© Lorena Darquea

© Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea + 25

  • Architects

  • Location

    San Pedro Garza García, Mexico
  • Dear Architects

    Rubén Octavio Sepúlveda Chapa, Abel Salazar, Ana Paulina Reyes, Jorge Jiménez, Cinthia Cavazos, Marcela Martínez
  • Area

    250.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Project Description

    Diego Rodríguez Lozano
  • Built area

    250 m2 [2,690.98 ft2]
  • Plot

    143 m2 [1,539.24 ft2]
  • More Specs Less Specs
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Text description provided by the architects. What is quality in architecture? How can we measure such an open concept?

If every turn, every detail, every sequence that gives form to an architectural experience it is thought throughly, can we say it has quality? Can we really measure the amount of thought that gets put into a building? I think we can. I think we are capable of at least exploring the idea to perceive the process of thinking behind a material solution that conforms space. When someone thinks of a window, a threshold, a hallway or a set of stairs like it was the first time, we can be sure that a bridge between thought and matter has been constructed. And such an experience at least takes us near the concept of quality in design.     

Casa Taller Tampiquito is a house tailored for a very particular person: an industrial designer, a creative woman that works with ceramics. She asks Dear Architects for a simple house for herself. She wants to rest, work, cook, and be with friends. 

A descending lot suggests a solution for separate functions but also an opportunity to build a relation between the existing public stairway and a possible order for the new house. 

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The solution: an ascending spiral that rises from this underground level into an open space where you rediscover the mountains. The house is built from this simple principle.

Section
Section

If the basement level feels part of the street and open to the neighborhood once you enter the house the experience is quite different. We are struck by an uncanny association: a stairway that runs over a kitchen, it literally steps over a blender, some mangos and bananas. The diagonal traced by the stairs pulls our body upstairs. We can’t wait to climb up.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The sequence of the stairs inside the house has 3 main moments: a narrowness that emphasizes a vertical space, a continuum diagonal space that runs through the opposite back corners of the house, and finally, the openness of the terrace.  

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

But it’s in the middle of this sequence where one experiences the second striking moment of the house: a double set of diagonal views that transforms the space of a stairway into a much richer relation to the whole house and to the site. One diagonal opens up towards the level we just left: the entry hall. And the second diagonal pulls us even more towards the sky. Light and ground bounded together through a simply but very well built relation between two vertical planes and 3 different materials. 

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The geometry of this two rotating planes gives place to diverse ways to play with the idea of a mirrored space. We find the same formal principle even in the reduced enclosed spaces. Does this extreme formalism have any sense?? Is this quality? Repetition, relations between the parts and the whole.

Once we reach the end of the sequence everything gets fixed again. The vastness of the landscape and the presence of the mountain give the whole sequence all the sense it needs.

The house really feels without a ceiling. There is a suspended white box that occupies the east end of the whole space where the main bedroom is. But it does not emphasize the horizontal plane that covers the kitchen area. This illusion it’s important. A spiral without ceiling. Without ending.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

One of the architects argues that there is a cavity or enclosed space in each of the 3 levels, a core you may say, but I personally didn’t find it. Each stillness or encapsulated space it is pulled out and expanded towards the exterior, searching for that open hole that connects your gaze to the sky.

You also find that each line, each vertex has an echo, it expands to something else; a change of color or texture, or a simple line drawn over the floor. Another gesture that connects with the whole.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Site and body, drawn together by a constant extension of each. 

If the ability to use of matter to create this connections is a relevant issue in terms of quality measurement, then we can assure this little house in Tampiquito has quality.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Casa Taller Tampiquito / Dear Architects" 22 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785787/casa-taller-tampiquito-dear-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Lorena Darquea

墨西哥Casa Taller Tampiquito住宅 / Dear

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.