the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Recreation & Training
  4. Australia
  5. Christou Design Group
  6. 2016
  7. City Beach Surf Club / Christou Design Group

City Beach Surf Club / Christou Design Group

  • 17:00 - 19 April, 2016
City Beach Surf Club / Christou Design Group
City Beach Surf Club  / Christou Design Group, © Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

© Douglas Mark Black © Douglas Mark Black © Douglas Mark Black © Saltywings + 28

  • Structural Engineer

    Pritchard Francis
  • Civil Engineer

    Pritchard Francis
  • Landscape Architect

    4 Landscape Studio
  • Building Surveyor

    John Massey Group
  • Gabriels Environmental

    Section J
  • Hydraulic Engineer

    GHD
  • Mechanical Engineer

    GHD
  • Electrical Engineer

    BEST
  • Quantity Surveyor

    Aquenta
  • More Specs Less Specs
© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

Text description provided by the architects. The project was commissioned through an architectural competition. The initial brief for the project required a single two storey building comprising of a surf club at ground level and a first floor commercial space. The CHRISTOU scheme challenged the brief and offered a composition of orchestrated buildings, framing a new public space and capturing views of the expansive Indian Ocean coastline.

© Saltywings
© Saltywings

The design was inspired by the rugged coastline, the beach and the icon. The intensification of a coastal outpost, carving out space from the dunes. The project includes; a dedicated surf club at the edge of the ocean, three commercial pavilions and alfresco decking areas, extensive green roof, landscaped plaza and street, and sea wall constructed to a depth of RL -1.0 extending from the groyne in the south to the boardwalk in the north.

Site Plan
Site Plan

The design nestles into the site, working the topography to create a sequence of programmatic datums; transitioning from arrival, hospitality, public space, promenade and beach. At all times the lure of the ocean is present through framed and expansive views of this iconic destination.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

The linear surf club, hidden from view on arrival, emerges from the south as a low-slung angled wall projecting itself north onto the beach, extending the ecology of the dune with extensive landscaped green roof and lookout. The surf club wall providing shelter and amplifying the sound of the ocean along the promenade.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

The commercial buildings, appearing as a series of low-slung transparent pavilions, are set back from the surf club and wrap the plaza to the south, creating a protected internal street and public courtyard for the tenancy. The pavilions are broken, the gaps between, framing views of the coast, the groyne and lookout tower, filtering wind, and creating an arrival zone which allows for the scheme to evolve in the future.

© Saltywings
© Saltywings

The public space cascades from south to north, beginning as a protected courtyard, opening into a protected outdoor amphitheater with full views to the beach northward.

© Saltywings
© Saltywings

Existing pine trees were relocated to create shade within the public space and preserve the character of the landscape on the site.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

The scheme merges the rugged coastal topography, architecture, and landscape open space, to create a singular expression; land form and built form become one.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Christou Design Group
Office
Cite: "City Beach Surf Club / Christou Design Group" 19 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785587/city-beach-surf-club-christou-design-group/> ISSN 0719-8884
© Douglas Mark Black

纯净不失动感的 City Beach 冲浪俱乐部 / Christou Design Group

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.