the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Canada
  5. NatureHumaine
  6. 2016
  7. McCulloch Residence / NatureHumaine

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

McCulloch Residence / NatureHumaine

  • 17:00 - 21 April, 2016
McCulloch Residence / NatureHumaine
McCulloch Residence  / NatureHumaine, © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 18

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. The project was carried out in an old residence built at the foot of Mount Royal around the 1860s for Dr. McCulloch, after whom the avenue would later be named. The residence was subsequently divided into two houses. The project aimed to expand one of the two divisions so the owners would have a new kitchen and an art studio.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

The sharp shape of the extension is dictated by the land’s angle setbacks. Its black materials echo the nuances of the works of art made by the owner, a graphite pencil artist, and interact with the grey stones of the century-old house. Like a sculpture, the bricked ground floor acts as a base for the studio, which is covered with black zinc cladding. Vertical steel screens create intimacy on the street angle while revealing Mount Royal’s forest behind.

Model
Model

Inside, special attention was given to transitions in materials to foster a flowing perception of the old and new sections.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

The idea was to keep the original components of the house while incorporating modern elements such as the main staircase and the Russian birch integrated furniture. Discovered during the renovations, the wooden square wall is the masterpiece of the dining room. In the addition, the focus is on a central midnight-blue block that is used for storage on the kitchen side and for bicycles and skateboards on the secondary entrance side.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "McCulloch Residence / NatureHumaine" 21 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785572/mcculloch-residence-naturehumaine/> ISSN 0719-8884