the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Australia
  5. ThomsonAdsett
  6. 2016
  7. Rural Engineering Building / ThomsonAdsett

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Rural Engineering Building / ThomsonAdsett

  • 19:00 - 14 April, 2016
Rural Engineering Building / ThomsonAdsett
Rural Engineering Building   / ThomsonAdsett, © Alicia Taylor
© Alicia Taylor

© Alicia Taylor © Alicia Taylor © Alicia Taylor © Alicia Taylor + 12

  • Construction Manager

    Joss Constructions
  • Project Manager

    Savills Project Management
  • Quantity Surveyor

    Wilde & Woollard
  • Structural/Civil Engineers

    MPN Consulting
  • Consultant

    JHA Consulting Engineers
  • Landscape Architects

    Taylor Brammer Landscape Architects
  • Building Certifier/Access/ DDA Consultant

    McKenzie Group Consulting
  • Town Planner/Statement of Environmental Effects

    JBA
  • Certification

    Bathurst City Council
  • Cost

    $14.3M
  • More Specs Less Specs
© Alicia Taylor
© Alicia Taylor

Text description provided by the architects. ThomsonAdsett has designed a new Engineering Building for Charles Sturt University, with views of Bathurst’s iconic Mount Panorama race circuit.

Rural Engineering Building   / ThomsonAdsett, © Alicia Taylor
© Alicia Taylor

The building accommodates the regional university’s unique new degree, which is designed to leave students equipped with both engineering and business skills. ThomsonAdsett’s design meets both needs, by providing a pitching space for business activity and maker studio, which embraces the ‘Maker Movement’ – a trend where discarded or broken goods are reimagined and marketed.

© Alicia Taylor
© Alicia Taylor

The building’s spatial diversity supports entrepreneurial thinking and the development of high-calibre engineers for employers. ThomsonAdsett developed a ‘Honeycomb of Learning’ – a spatial planning strategy which adds cohesion to the entire building. These clustered collaboration zones express the co-curricular and collaborative nature of the new learning cohort.

Plan 1
Plan 1

The existing facility has been transformed with a gallery, technological wall, Honeycomb of Learning, maker studio, pitch space and labs, which encourage experimentation, partnerships and enterprise. These spaces enable students to develop necessary skills and relationships, before undertaking the field study component of the innovative course.

© Alicia Taylor
© Alicia Taylor

ThomsonAdsett has created a character and sense of home for this new community, by using materials akin with regional farm and shed buildings. The form and re-use of the existing frames symbolises home, complements the rural shed aesthetic and maximises the use of embodied energy. This unique project illustrates the benefits of designing a curriculum and associated learning environment in parallel. Students and staff are already loving their new engineering home.

© Alicia Taylor
© Alicia Taylor

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rural Engineering Building / ThomsonAdsett" 14 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785495/rural-engineering-building-thomsonadsett/> ISSN 0719-8884
© Alicia Taylor

农村工程建筑/ ThomsonAdsett建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.