the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. GNP Arquitectos
  6. 2015
  7. Lo Contador House / GNP Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Lo Contador House / GNP Arquitectos

  • 17:00 - 15 April, 2016
Lo Contador House / GNP Arquitectos
Lo Contador House / GNP Arquitectos, © Sebastián Sepúlveda Vidal
© Sebastián Sepúlveda Vidal

© Sebastián Sepúlveda Vidal © Sebastián Sepúlveda Vidal © Sebastián Sepúlveda Vidal © Sebastián Sepúlveda Vidal + 43

  • Materiality

    Metal, decking plate slab structure, EIFS Exterior insulation in walls and roof projected polyurethane. Outer skin dry pine wood treated and painted with enamel.
  • Building Company

    DA construcciones
  • Calculation Engineer

    BWV Ingenieros
  • Software

    Autocad 2d - 3d, Photoshop, 3D studio
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. SUBSTANTIATION

The main intention of this house renovation project was to create an area of ​​a main and dominant garden (nonexistent due to the original location of the house) and at the same time highlight and enhance the situation of confrontation to the hill, originally ignored. 

© Sebastián Sepúlveda Vidal
© Sebastián Sepúlveda Vidal

COMPOSICION AND DEVELOPMENT

In that order, the demolition of 60% of the original house was considered bailing only a parallelepiped volume with gabled roof, which it was used as the module compositional project.  A second outer skin of wood sticks was disposed to cover all this original volume.  With the intention of generating, on the one hand, the desired volumetric reading element and on the other, a ventilated facade (poorly thermal insulation in original house) 

Diagram
Diagram

The project was composed using 3 volumes;  ground floor 1 original volume + volume second floor turned to the view that dominates + new volume ground floor, turned over prior to maintain independent reading of the 3 elements.

DESIGN PRINCIPLES

Special emphasis was placed on the coherence between the exterior and the interior, both volumetric reading and its spatiality. Showing up in the interior the volumes spanning from the outside and inside roof respecting the original configuration module.

© Sebastián Sepúlveda Vidal
© Sebastián Sepúlveda Vidal

In this sense at the meeting of the 3 volumes it is evidenced both outside and inside, by a double-height space formed by the three geometries, which constitutes the geometric articulator facing access and containing the stair way also became the functional articulator of the house.

Plan
Plan

The outer skin of wood sticks allows not only have a ventilated facade but also generate reading an entire volume that makes both wall and ceiling, in a simple and recognizable geometry but with a visual texture that enriches the experience of the approach by discovering the details.

© Sebastián Sepúlveda Vidal
© Sebastián Sepúlveda Vidal
Cite: "Lo Contador House / GNP Arquitectos" 15 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785378/lo-contador-house-gnp-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Sebastián Sepúlveda Vidal

积木般叠加的 Lo Contador 住宅 / GNP Arquitectos