the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Indonesia
  5. Atelier Cosmas Gozali
  6. 2015
  7. Denpassar Residence / Atelier Cosmas Gozali

Denpassar Residence / Atelier Cosmas Gozali

  • 19:00 - 8 April, 2016
Denpassar Residence / Atelier Cosmas Gozali
Denpassar Residence  / Atelier Cosmas Gozali, © Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

© Fernando Gomulya © Fernando Gomulya © Fernando Gomulya © Fernando Gomulya + 21

  • Architects

  • Location

    Setia Budi, Indonesia
  • Architect in Charge

    Cosmas D. Gozali
  • Architect Team

    Raymond Djohan, Setya Kurniawan, Rudy Hermanto, Vega Maria D., Shirleen Clarissa
  • Area

    974.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

Text description provided by the architects. The concept of this residence is the combination of Traditional Javanese house with a modern look. The combination of the terrace, courtyard, pool and landscaping come together and make this residence as an oasis in the middle of the dense areas with the high rise buildings.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

The concept of "pendopo" (pavillion in a traditional Javanese house) applied to most of the space inside the residence. The minimum of solid boundary between exterior and interior space make this residence blend in with the natural surroundings. Mass orientation of the building directs to the innercourtyard , with openings doors and large windows to maximize natural light and air into the house.

Ground Floor
Ground Floor

The Mass building composition derives from the concept of "pendopo", building mass split into several blocks, like as each of the "pendopo" are conected with the corridor . This mass building composition makes the residence not too massive and more humble.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

Some existing trees was preserved and moved from its position which combined with new landscape form of green space on the outside and inside of the building. The placement of building mass that oriented to inside & outside create a green spaces that blends with the inside house, without reducing privacy of the householder.

1st Floor Plan
1st Floor Plan

The Placement of spaces and the shape of the roof adapt to enviromental conditions, such as sun orientation, wind direction, view of each the room, and the surrounding buildings to form a mass unity with the environment.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

This two storey residence looks very comtemporary and modern. But, if we explore it further, all these modern element comes from the values of Indonesia's locality. The use of some local material that also handcrafted by local people combined with modern material and also various elements of traditional cultures and  textures on the facade create a rich harmony in design.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

The combination of local and modern elements also presented in the interior of the house. The application of 'kawung' pattern as traditional element combined with a simple and modern design create an new experience for the residents.

Section AA
Section AA
Section BB
Section BB

Modular metal panels and Alumunium composite panels used as secondary skin to reduce the heat that goes into the building , so its save the used of air conditioning. The amount of open space, large openings that maximize cross ventilation, and the use of local materials make this residential are environmentally friendly and in line with the concept of sustainability.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

View the complete gallery

Cite: "Denpassar Residence / Atelier Cosmas Gozali" 08 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785127/denpassar-residence-atelier-cosmas-gozali/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments