the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. New Zealand
  5. Parsonson Architects
  6. 2015
  7. Zavos Corner / Parsonson Architects

Zavos Corner / Parsonson Architects

  • 20:00 - 10 April, 2016
Zavos Corner / Parsonson Architects
Zavos Corner / Parsonson Architects, © Jeff Brass
© Jeff Brass

© Jeff Brass © Jeff Brass © Jeff Brass © Jeff Brass + 29

© Jeff Brass
© Jeff Brass

Text description provided by the architects. A medium density housing development on a small 564 sq.m Mount Victoria site in central Wellington, New Zealand. There are seven single-level apartments and one two-level apartment, spread over three stories, with a clock tower defining the street corner. The complex sits over a below grade carpark with light timber framing clad in corrugated iron and plastered concrete panels. These provide a variety of textures that help relate the building to its context.

© Jeff Brass
© Jeff Brass

The building is arranged around a north facing open courtyard containing a mixture of public and private spaces at ground level. Each apartment connects visually to the street and this common space. Living and outdoor spaces are private and light filled with varieties of views. The indoor-outdoor connections are expressed as projections added to the façade, which give comfort and privacy to the inhabitants and allow the building to express itself to the street.

© Jeff Brass
© Jeff Brass
Section
Section
© Jeff Brass
© Jeff Brass

The mixture of apartment sizes and their relationships enable the development to read more as a village than a housing complex, allowing a connection with the surrounding Mount Victoria neighbourhood.

© Jeff Brass
© Jeff Brass

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Zavos Corner / Parsonson Architects" 10 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785114/zavos-corner-parsonson-architects/> ISSN 0719-8884
© Jeff Brass

Zavos 街角建筑/ Parsonson Architects