Experimental Brick Pavilion / Estudio Botteri-Connell

Experimental Brick Pavilion / Estudio Botteri-Connell

© Gustavo Sosa Pinilla© Gustavo Sosa Pinilla© Gustavo Sosa Pinilla© Agustín Ichuribehere+ 36

City Bell, Argentina
  • General Coordinator:Arq. Rosalía Vicente
  • Structural Calculations:Ing. Rosana Del Panno e Ing. Juan José Turdo
  • Senior Architect:María Eugenia Rodríguez Daneri
  • Collaborators:Agustín Ichuribehere, Maximiliano Morzilli
  • Blacksmiths:Daniel Carbone, Víctor Sepúlveda
  • Builders:Horacio Alarcón, Diego Cappell, Diego Ferreyra, Alfredo Martínez, Carlos Molina, Claudio Monti, Mario Paniagua, Gustavo Scholz y Oscar Vega
  • City:City Bell
  • Country:Argentina
More SpecsLess Specs

"...The architect...Through unconventional organization of conventional parts he is able to create new meanings within the whole... Familiar things seen in an unfamiliar context become perceptually new as well as old..."
Robert Venturi, Complexity and Contradiction in Architecture

Plan
Plan

In front of the opportunity about experimentation in a domestic work of a small scale, it's developed a series of essays that constitute the frame theorical-practical of project, manipulating a traditional element of our constructive culture in search new meanings and possibilities.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

The order is about the construction of four weekend’s bedroom, materialized through horizontal and vertical planes of reinforced concrete that determine his bearing structure and spatial. The exterior enclosure of pavilion it is constituted for self-supporting brick panels of dry construction.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

The constructive system start with the basic unit (common brick) disposed in repetitive way, alternating full and empty inside of a steel frame. As of positioning of "panderete" 55 whole bricks and 22 half supported each other without mortar, creates a panel of weft half-open that works as filter of light and protection of intimacy of the habitants.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla
Details
Details
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

The rhythm generated for the alternation of the pieces and the silences between them produced a marked uniformity of the enclosure, nuanced for the step forward of some singular parts in the composition: the panels that conform the south facade count with the possibility to scroll allowing linkage of the bedrooms with the outside.  The dynamism acquired with the creation of movable panels of brick, submit the material to an unusual behavior, heightening the effect of latent instability to create a new context inside the set to experience capacities that have not been explore.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:City Bell, Buenos Aires Province, Argentina

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Experimental Brick Pavilion / Estudio Botteri-Connell" 06 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785011/experimental-brick-pavilion-estudio-botteri-connell> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.