the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Uruguay
  5. Steverlynck+Iglesias Molli Arquitectos
  6. 2013
  7. Cl House / Steverlynck+Iglesias Molli Arquitectos

Cl House / Steverlynck+Iglesias Molli Arquitectos

  • 13:00 - 3 April, 2016
Cl House / Steverlynck+Iglesias Molli Arquitectos
Cl House / Steverlynck+Iglesias Molli Arquitectos, © Francisca Steverlynck
© Francisca Steverlynck

© Francisca Steverlynck © Francisca Steverlynck © Francisca Steverlynck © Francisca Steverlynck + 28

© Francisca Steverlynck
© Francisca Steverlynck

Text description provided by the architects. The house is located in Carmelo Golf & Polo Country Club, 8km away from Carmelo, a 20.000 people town in the Department of Colonia, Uruguay.

© Francisca Steverlynck
© Francisca Steverlynck

With a broken topography framed by lakes and an 18 hole golf course, the land is oriented towards the northeast where the best views of the Lakes, the golf course and the natural fields lie beneath. 

The land consists of an area of ​​10,000 m2. This particular condition allowed us to design the whole house on one level, spreading along the ground with all the rooms well oriented and with the best views.

© Francisca Steverlynck
© Francisca Steverlynck

The program needs, included the main house with reception and three bedrooms and a "pool house" that can be used in turn as guest house.

© Francisca Steverlynck
© Francisca Steverlynck

The main project idea was developed as a "strip" where the main house is solved overlooking the golf course and lake and the Pool House is located perpendicular to the main house forming an "L" that contain the exterior decks and pool.

Plan
Plan

The main house was resolved through two aligned volumes of different heights. The highest and permeable volume (glass and iron columns) contains the living room, dining room and kitchen with service areas, and embraces a lower and more “blind” volume (walls of concrete and wood) where the bedrooms and the most intimate areas are located.

© Francisca Steverlynck
© Francisca Steverlynck

These two volumes are sewn by a concrete lace to form a harmonious whole with long proportions that integrate the project with the environment.

© Francisca Steverlynck
© Francisca Steverlynck

The transparency of the main volume with large sliding window/ doors leave the metal structure bare, reinforcing the concept of integration with the landscape. 

Section
Section

A Concrete slab that overhangs 4mts is extended outwards generating a gallery.  A low-rise stone wall gives privacy (street façade) and resolves an entrance courtyard while penetrating into the interior of the glazed volume generating the chimney and dividing the living space with the dining room.

© Francisca Steverlynck
© Francisca Steverlynck

The south side of the main volume was resolved with a massive stone wall to accommodate the household services. Outside, a wooden cars’ pergola softens up the blind stone wall’s hardness.

The pool house was resolved with a permeable central area with living and dining rooms open towards the environment and the pool. The two ends of this volume with the sleeping area on one side and mechanical room on the other end, are made of wood and concrete walls giving privacy to these spaces.

© Francisca Steverlynck
© Francisca Steverlynck

Sliding window doors open all the way, they slide inside the “blind” wooden walls, extending the pool’s solarium as a “sun’s protected” area.

The materials’ choice for the house, both outside and inside, was thought in order to show them in its natural state; concrete walls and ceilings, smooth cement floors and stone walls blend harmoniously with wood on walls and decks and steel columns.

© Francisca Steverlynck
© Francisca Steverlynck

Stone benches generate stepped terraces towards the lake and separate the wild land with the immediacy of the house.

View the complete gallery

Cite: "Cl House / Steverlynck+Iglesias Molli Arquitectos" 03 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/784787/cl-house-steverlynck-plus-iglesias-molli-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Francisca Steverlynck

带状住宅 / Steverlynck+Iglesias Molli Arquitectos