the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. The Netherlands
  5. lab03
  6. 2015
  7. ‘Kasteeltuin Slot Assumburg’ Visitor Center / lab03

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

‘Kasteeltuin Slot Assumburg’ Visitor Center / lab03

  • 03:00 - 1 April, 2016
‘Kasteeltuin Slot Assumburg’ Visitor Center / lab03
‘Kasteeltuin Slot Assumburg’ Visitor Center / lab03, © Jeroen Staats
© Jeroen Staats

© Jeroen Staats © Jeroen Staats © Jeroen Staats © Jeroen Staats + 15

  • Architects

  • Location

    Tolweg 9, 1967 NG Heemskerk, The Netherlands
  • Architect in Charge

    Westzaan | Wouter de Haas
  • Contractor

    Bouwbedrijf Somass, Zaandijk
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Jeroen Staats
© Jeroen Staats

Text description provided by the architects. At the end of 2014, in collaboration with contractor Somass, lab03 won the competition for a new visitor centre next to the historical castle Assumburg in Heemskerk (The Netherlands). The new centre became necessary following the reconstruction of the historical castle garden and the subsequent increase in the number of visitors. The building accommodates a general reception area, an office for the volunteers and a workshop. Construction was completed at the end of 2015.

© Jeroen Staats
© Jeroen Staats

The design restores the symmetry of the forecourt by positioning the building on the remains of the former stables. In this way, the central axis of the forecourt is again flanked by two functioning service buildings: The Orangery and the new visitor centre. In time, the openings in the historical wall will be opened again and the visitor centre will then be optimally connected to the forecourt.

Elevation
Elevation

By the positioning, the chosen outline and use of material, the building blends into the environment in a natural way. The new volume is set back from the existing monumental wall. By extending the roof over the existing wall an extra covered outdoor space is created. The new building adds a new layer with respect for the history of the site.

© Jeroen Staats
© Jeroen Staats

The entire public programme is located on the ground floor. By separating the reception area and the office spaces, both spaces can be used independently. The workshop is accessible from both the inside and from the outside. Above the workshop, in the attic, there is a space for the storage of fruit and vegetables from the garden.

Floor Plan
Floor Plan

Handcrafted buildings and modern installation techniques are well-suited to one another: the larch timber used in the construction was sawn in the wind-powered sawmill 't Jonge Schaap, nearby at the Zaanse Schans. The visitor centre is heated by a heat pump. As a result, making a gas connection unnecessary. When the solar panels are connected the building will be neutral in its use of energy. The old glass roof tiles provide extra light for the outdoor space.They light the space in a mysterious way, matching the atmosphere of the ancient castle.

© Jeroen Staats
© Jeroen Staats

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
lab03
Office
Cite: "‘Kasteeltuin Slot Assumburg’ Visitor Center / lab03" 01 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/784700/visitor-centre-kasteeltuin-slot-assumburg-lab03/> ISSN 0719-8884
© Jeroen Staats

荷兰城堡的游客中心成为了历史的一部分 / lab03