We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Noguera House / Riesco+Rivera arquitectos

Noguera House / Riesco+Rivera arquitectos
© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

© Aryeh Kornfeld© Aryeh Kornfeld© Aryeh Kornfeld© Aryeh Kornfeld+ 27

  • Collaborator:Francisco Adriasola C.
  • Construction:TDR
  • Site Area:1.277,88 m2
  • Built Area:139,8 m2 + terraces
  • Project Architects:Francisca Rivera Palma, Jose Riesco Urrejola
  • City:Las Condes
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

Text description provided by the architects. The commission consisted of a simple program: a space for various public activities in the house: living, working, and eating, in addition to integrating an exhibition area for pre-Columbian artworks, with an independent kitchen, bedrooms and bathrooms.

Plan 2
Plan 2

The main difficulty was to achieve a quality space for the owner, who was used to living in large areas, and was building a detached house for a new period of life.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

The site was an old plot with houses and existing park, subdivided among the children, leaving a remnant where the new house would be located, with access and parking for the entire site, disrupting as minimum as possible the trees and vegetation.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

These conditions combined with the views and sunlight, define clear relations with the outside, which were conditioned and defined. The south and west facades should be closed, the former due to regulations and the latter due to the parking area.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

To continue to maintain the visual relationship with the park, we opted for a second level connected through a ramp, which seeks to predict an uncertain future and allows easy access to the library wall.

Section 1
Section 1

The house is configures as 2 rectangles turned on the first and second floors. Looking for the best visual and sunlight orientations, these are connected through a double height and the ramp-library. This turn generates intermediate spaces, which on one side give privacy to the various uses, exposing the pre-Columbian figures, concentrating in one space the entire public space required. Outside, through these walls and turns, 5 courtyards of different qualities are built, creating openings and closings that condition the relationship with the outside and the existing landscape.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Noguera House / Riesco+Rivera arquitectos" [Casa Noguera / Riesco+Rivera arquitectos] 30 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/784498/noguera-house-riesco-plus-rivera-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.