Nursery in Buhl / Dominique Coulon & associés

Nursery in Buhl / Dominique Coulon & associés

© Eugeni Pons © Eugeni Pons © Eugeni Pons © David Romero-Uzeda + 27

  • Area Area of this architecture project Area:  763
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Eugeni PONS, David Romero-Uzeda
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Hunsinger, Smac, HUNSINGER, Hertzog, LABEAUNE, LOC’ECHAF, M.E.A., MADER, MAISON XAVIER FRUH, MULLER-ROST, MULTISOLS, Parcs et Jardins Wittersheim, S.T.P. MADER, SOMEGYPS, SOMREN, VINCENTZ, VOLLMER
  • Construction Site Supervision :David Romero-Uzeda
  • Structural Engineer :Batiserf
  • Electrical Engineer :BET G.Jost
  • Mechanical Plumbing Engineer :Solares Bauen
  • Cost Estimator :E3 économie
  • Acoustics :Euro sound project
  • Kitchen Expert :Ecotral
  • Landscaping :Philippe Obliger
  • Budget:1 700 000 €
  • Author Architectes:Dominique Coulon, David Romero-Uzeda, Olivier Nicollas
  • Architectes Assistants :Javier Gigosos Ruipérez, Diego Bastos-Romero, Gautier Duthoit
  • City:Buhl
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Eugeni Pons
© Eugeni Pons

Text description provided by the architects. The building marks the entrance to a small village nestling in a valley in Alsace. A 14th-century castle dominates the site from the nearby hillside. The day nursery echoes the orthonormal geometry of the fortified castle. A perimeter wall with openings like on a castle wall protects the children’s playgrounds. This spatial arrangement offers views of the rounded outlines of the Vosges mountains.

© Eugeni Pons
© Eugeni Pons

The principle of the strictly rectangular plan is an arrangement of successive crowns containing the elements of the project. These layers give depth to the project overall. The heart of the building is formed by a central space which emerges at double the height and plays with natural light like a kaleidoscope. This almost cubic volume condenses a host of faces ranging in colour from pink to red. The matte and shiny colours resonate, shaping the space to make it richer and more subtle.

© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda
Plan 1
Plan 1
© Eugeni Pons
© Eugeni Pons

The multiple transparencies installed between the different layers give an indication of the depth of the building. There is abundant natural light throughout, captured by skylights emerging from the overall volume.

© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

The building appears in the landscape like a fragmented monolith where the play of solids and hollows is reminiscent of something like a Lego model of a castle. The building is surrounded by sixty-eight apple trees which hark back to the local agricultural landscape.  

Diagram
Diagram
© Eugeni Pons
© Eugeni Pons

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:14 Rue de la Fabrique, 68530 Buhl, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Nursery in Buhl / Dominique Coulon & associés" 28 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/784433/nursery-in-buhl-dominique-coulon-and-associes> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Eugeni Pons

小村庄里的幼儿园 / Dominique Coulon & associés

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.