the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. Chile
  5. Cristián Irarrázaval Andrews
  6. 2012
  7. Showroom Delineare / Cristián Irarrázaval Andrews + Leonardo Eyzaguirre

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Showroom Delineare / Cristián Irarrázaval Andrews + Leonardo Eyzaguirre

  • 09:00 - 27 March, 2016
Showroom Delineare / Cristián Irarrázaval Andrews + Leonardo Eyzaguirre
Showroom Delineare / Cristián Irarrázaval Andrews + Leonardo Eyzaguirre, © Nico Saieh
© Nico Saieh

© Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh + 17

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Text description provided by the architects. The project consists in the recuperation of an old commercial warehouse emplaced in Villa el Dorado in Vitacura, as a Strategic renewal of the comercial infrastructure of the neighborhood.

The new presented programme is a showroom for furniture sales and exhibition.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The warehouse, built in 1962, was in a major state of deterioration, due to poor maintenance, a fire and countless interventions which were also in poor shape.

The recuperation strategy starts by cleaning the site, removing everything that was not originally part of the construction, in order to bring the original structure to value.

Diagram
Diagram

The original structure is divided in two main areas, north and south. The southern portion of the building is a low height construction built on reinforced concrete pillars and beams, on which prefabricated concrete beams are mounted as a part of the deck structuring, construction features of the time, that are brought to value as a part of the recuperation project. AS to the northern area, with higher ceilings, an existing skylight was recovered as a natural lighting element.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Afterwards, programmatically, four independent elements were added as a way to occupy the inner space:

  • The main access – offices volume
  • Exit to deck volume
  • Meeting room volume
  • Attention to public volume

© Nico Saieh
© Nico Saieh

These are organized within the original warehouse, with different orientations, so as to create new sub-spaces around them, in order to create different settings for the furniture to be displayed in.

Section
Section

Finally, the exterior is projected, on one hand with a steel plate façade, which contemplates the recuperation of the original roof wing and the improvement of the public space in front of the site, and on the other hand, generating patios that allow the exhibition and sale of goods.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Showroom Delineare / Cristián Irarrázaval Andrews + Leonardo Eyzaguirre" 27 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/784366/showroom-delineare-cristian-irarrazaval-plus-leonardo-eyzaguirre/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.