the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. The Netherlands
  5. Studio AAAN
  6. 2015
  7. Wineshop / Studio AAAN

Wineshop / Studio AAAN

  • 05:00 - 22 March, 2016
Wineshop / Studio AAAN
Wineshop / Studio AAAN, © Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

© Adriaan van der Ploeg © Adriaan van der Ploeg © Adriaan van der Ploeg © Sebastian van Damme + 17

  • Client

    Bruderer Property b.v. / Abbema Wines
  • Contractor

    Woodwave
  • Laser engraving/artwork/advertisement-sign

    NOV’82
  • Lamps

    Atelier Robotiq
  • More Specs Less Specs
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Text description provided by the architects. The continuous space is flanked by two cabinet walls with niches, cupboards and amenities.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Wine boxes are stored inside the cabinets, large cutouts function as displays for over 300 different bottles of wine. Service areas like storage, toilets and na office are concealed behind the wall. The result is a clear and spacious shop with a strong focus on the wines. The cabinets are clad with oak panels which are engraved with labels of famous and desirable wine houses. The rear walls of the wine display cutouts show the original brickwork from the foundation of the 17th century VOC shipyard (Dutch East India Company).

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme
Plan
Plan
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

The 200 square meter shop, consists of four levels; a basement, ground floor, mezzanine and first floor. In addition to the main retail space, the shop features a small bar, a kitchen, a tasting area and a cellar. The lowly lit wine cellar has an intriguing atmosphere while the other floors are bright and generous. Careful integration of daylight from above balances the perception of the entrance and the mezzanine in the back.

Section
Section

All furniture is custom designed. In the cellar two long black cabinets filled with fine gravel contain luxurious wines. A large cabinet with integrated cash register is placed on the ground floor. A small bar is placed on the mezzanine to accommodate small tastings. The first floor is used as the main tasting area for larger groups and contains educative tables with maps of wine regions engraved in the tabletops.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wineshop / Studio AAAN" 22 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/784201/wineshop-studio-aaan/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.