the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Coppin Dockray
  6. 2015
  7. Ansty Plum House + Studio / Coppin Dockray

Ansty Plum House + Studio / Coppin Dockray

  • 05:00 - 21 March, 2016
Ansty Plum House + Studio / Coppin Dockray
Ansty Plum House + Studio  / Coppin Dockray, © Brotherton Lock & Rachael Smith
© Brotherton Lock & Rachael Smith

© Brotherton Lock & Rachael Smith © Brotherton Lock & Rachael Smith © Brotherton Lock & Rachael Smith © Brotherton Lock & Rachael Smith + 20

  • Interiors

    Coppin Dockray
  • Structural Engineer

    Tall Engineers
  • Lighting Design

    Lightplan
  • Contractor

    JC Symonds
  • Joinery

    Westside Design
  • Photography

    Brotherton Lock & Rachael Smith
  • Paving

    Marshalls
  • Cork floors

    Siesta Cork Company
  • Sanitaryware

    Bathroom Brands
  • Construction Cost

    £240,000
  • More Specs Less Specs
© Brotherton Lock & Rachael Smith
© Brotherton Lock & Rachael Smith

Text description provided by the architects. Ansty Plum is an architecturally significant house and studio in rural Wiltshire that has undergone an impressive retrofit and a bold studio extension.

© Brotherton Lock & Rachael Smith
© Brotherton Lock & Rachael Smith

It is a gem, consisting of two eloquent and imaginative buildings, commissioned in the 1960’s and ‘70’s by Roger Rigby, a former partner in Ove Arup’s office. The first is a one-bedroom house, designed by David Levitt and the second, a studio and garage designed by Peter and Alison Smithson.

Section
Section

This intensive repair, upgrading and re-organising of these buildings has brought about an 80% reduction in its energy use and resulted in a fine family home and equally outstanding studio workspace.

© Brotherton Lock & Rachael Smith
© Brotherton Lock & Rachael Smith

The buildings are radically sited on a steep wooded hillside and overlook a collection of 12thC buildings. The brick and timber house has a simple open plan with a singular plane rectangular roof following the gradient of the land. The stone and concrete studio, hedged into the slope, peeps onto an ancient woodland track. 

Plan
Plan

Over the last decades, a number of changes had been made to the house while the Smithson studio had been left derelict having suffered structural failure, water ingress and decay.

© Brotherton Lock & Rachael Smith
© Brotherton Lock & Rachael Smith

Coppin Dockray transformed the house. Many sequential changes made over 50 years were removed to express the rigorous architectonic qualities that the original house eloquently displayed. They opened up the main space by removing a late addition bathroom and internal walls and created a new bedroom and study. Central and underfloor heating systems were added for the first time. The result is that this distinctive house once again displays its clarity of intent and can now be occupied comfortably throughout the year. 

© Brotherton Lock & Rachael Smith
© Brotherton Lock & Rachael Smith

Coppin Dockray brought the studio building back into use. The failed roof was replaced with a new insulated zinc roof and cast concrete copings. The structure was underpinned, tanked and insulated, and services and heating added for the first time. The studio now glows a warm pink colour from the meticulously detailed Douglas Fir lining and joinery.

© Brotherton Lock & Rachael Smith
© Brotherton Lock & Rachael Smith

The studio was extended and hedged into the hill. It has created a secluded and moody concrete and stone washroom that looks into a 2m high wall of prolific native ferns. This room glows a vibrant green, particularly at night as the lighting has been placed outside the building punching light into the mossy fern bank.

© Brotherton Lock & Rachael Smith
© Brotherton Lock & Rachael Smith

Access to some of the Smithsons’ original working drawings allowed Coppin Dockray to interpret many of the zinc, stone and timber details, and in so doing have created a unique and unexpected extension that preserves the spirit of the building without compromising its functionality. Using a traditional contract with a comprehensive set of details together with small local craftspeople ensured the quality of the detailing from traditional stonemasonry to fine metalwork and internal joinery.

© Brotherton Lock & Rachael Smith
© Brotherton Lock & Rachael Smith

The house and studio are located around an historic ruin - an incomplete cottage built by a Mr Tucker in what was his plum orchard. Inside Mr Tuckers ‘cottage’ is a pond that has been re-built as a natural swimming and wildlife pond. Throughout the rest of the site, original hard landscaping was restored and extensive native planting has begun, mostly ferns, foxgloves, and carpets of bluebells and wild garlic to reintroduce and extend the ancient woodland behind the house.

© Brotherton Lock & Rachael Smith
© Brotherton Lock & Rachael Smith

Ansty Plum was built on a low budget with high ambition. Coppin Dockray’s work continues this tradition in their preserving these two small yet significant buildings. Their consistently bold and unpretentious approach to materials and detailing has ensured the buildings retain their timeless qualities.   The architect has demonstrated that for little over £1,400/m2, this house has reduced its energy use by a remarkable 80%, is now habitable throughout the year, and is an unexpected and delightful piece of modern architecture within the context of an ancient village.

View the complete gallery

About this office
Coppin Dockray
Office
Cite: "Ansty Plum House + Studio / Coppin Dockray" 21 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/784071/ansty-plum-house-plus-studio-coppin-dockray/> ISSN 0719-8884
© Brotherton Lock & Rachael Smith

英国安斯蒂Plum住宅+工作室/ Coppin Dockray

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.