Asia Society Hong Kong Center / Tod Williams Billie Tsien Architects

Asia Society Hong Kong Center / Tod Williams Billie Tsien Architects

© Michael Moran © Michael Moran © Michael Moran © Michael Moran + 43

  • Associate Architect Core And Shell:AGC Design Ltd.
  • Associate Architect Interiors:Associated Architects Ltd.
  • Structural Engineers:Severud Associates and Ove Arup & Partners Hong Kong Limited
  • Mechanical Engineers:J. Roger Preston Co. Ltd.and Altieri Sebor Wieber LLC
  • Landscape:ADI Limited
  • Civil Engineer / Geotechnical Engineer:Ove Arup & Partners Hong Kong Limited
  • Restoration / Preservation Consultant:Architectural Resources Group and Ivan C. C. Ho
  • Theater:Fisher Dachs Associates
  • Lighting:Ove Arup & Partners Hong Kong Limited
  • Curtain Wall:Axis Group Limited
  • Water Feature Consultant:Dan Euser Waterarchitecture, Inc.
  • Stone Consultant:Walker and Zanger
  • Acoustical:Acoustic Dimensions
  • Specifications:Construction Specifications, Inc.
  • Estimator:Davis Langdon & Seah International
  • General Contractor Core And Shell:Hip Hing Construction Co. Ltd.
  • General Contractor Interiors:Yearfull Contracting Limited
  • Plans, Drawings, And Sections:Tod Williams Billie Tsien Architects | Partners
  • Owner’s Representative:Patrick Chung & Associates Ltd.
More SpecsLess Specs
© Michael Moran
© Michael Moran

Text description provided by the architects. Founded in 1956 by John D. Rockefeller III in New York, the Asia Society is an educational organization dedicated to fostering understanding of the countries and cultures of Asia, illuminating global issues that affect all regions.

© Michael Moran
© Michael Moran

The Asia Society Hong Kong Center was founded in 1990 by a group of local Hong Kong business leaders. The new Center, which opened in 2011, is situated on a steeply sloped site at the Victoria Barracks, Former Explosives Magazine. The 1.364-hectare site houses four military buildings built by the British Army in the mid-19th century for explosives, ammunition production, and storage. In the early 20th century the site was expanded by the Royal Navy, then abandoned in the 1990s until the Hong Kong government granted it to the Asia Society. Through a combination of preservation, adaptive reuse, and new construction, the formerly derelict site has been transformed into a vibrant cultural center.

Lower Site Plan
Lower Site Plan
Site Plan
Site Plan

The 65,000 GSF project sits in a rainforest surrounded by skyscrapers. It spans two verdant sites, which are divided by a nullah. At the upper site is the heritage compound, where two large, stone-walled earth berms made to deter explosions separate three landmarked structures. Once used by the British to manufacture munitions, the buildings have been restored to house new programs. Magazine A, built in 1860, holds the Asia Society Gallery. The Old Laboratory, also built in 1860, holds the Asia Society’s administrative offices. Magazine B, built in 1905, contains a 100-seat theater. Inspired by those in traditional Chinese gardens, a covered walkway forms a path between the structures. Many original building elements are maintained; mechanical equipment is hidden below-grade to preserve the site’s historic character.

© Michael Moran
© Michael Moran

On the lower site, a 1940s structure was restored for office space. A new two-story pavilion building, clad in dark green stone sourced from southern China, floats above, serving as the Asia Society’s entrance. It holds a multi-function hall, visitor amenities, gift shop, and restaurant. An exterior stair leads to the roof terrace. Set against Hong Kong’s skyline, it is a place for quiet contemplation and an outdoor venue with dramatic views.

© Michael Moran
© Michael Moran

A two-story cast-in-place footbridge extends from the terrace to join the pavilion and heritage compound. Symbolizing the Asia Society’s mission to enhance connections between the East and West, and to safeguard an endangered wildlife habitat, the bridge zigzags through the jungle, linking old and new. The Center transforms an overgrown, disused location into a dynamic, active destination. It is a horizontal building in a vertical city.

© Michael Moran
© Michael Moran

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:9 Justice Dr, Admiralty, Hong Kong (SAR)

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Asia Society Hong Kong Center / Tod Williams Billie Tsien Architects" 20 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/784052/asia-society-hong-kong-center-tod-williams-billie-tsien-architects> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Michael Moran

亚洲协会中心:置身于鳞次栉比的香港摩天大厦中间 / Tod Williams Billie Tsien Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.