We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Wall House / AGi Architects

Wall House / AGi Architects

Wall House / AGi Architects - FacadeWall House / AGi Architects - Image 3 of 21Wall House / AGi Architects - Stairs, HandrailWall House / AGi Architects - Stairs, Handrail+ 21

Khaldiya, Kuwait
  • Architects In Charge : Lucía Sánchez Salmón, Hanan Alkouh, 
 Sharifa Al Shalfan
  • Project Team : José Ángel del Campo, Bruno Gomes, Lulu Al Awadhi, Babu Abraham, Abdulhafiz Bahi El Din, Waleed Fawzy El Demdash, Robert Varghese, Naseeba Shaiji, Sonia George, Abhilash Challiyil
  • Lighting : Irene Bas
  • Design Team : Nasser B. Abulhasan, Joaquin Pérez-Goicoechea
  • City : Khaldiya
  • Country : Kuwait
More SpecsLess Specs
Wall House / AGi Architects - Image 14 of 21
© Nelson Garrido

Text description provided by the architects. As in the famous Lewis Carrol tale, Wall House is not what it seems. Is it a fortress that closes itself to the world? Or is it an isolated place that avoids all communication with the exterior? Not at all! Wall House by AGi architects communicates with its formalized solid skin, an existing concern in the city. It is the expression of those thoughts: “the all judging peeping tom”, “windows that looks towards the place where nobody wants to be watched”, “opened facades show only false and preconceived realities”.

Wall House / AGi Architects - Windows, Facade
© Nelson Garrido

Wall House is the physical expression of a family’s life; a large shell protecting everyone that inhabits it. This shell embraces four patios which are developed three dimensionally. It allows the inhabitants to enjoy infinite freedoms internally, the patios, as air bites; penetrate to the terraces and the most intimate rooms.

Axonometry

A large lattice develops into the volume and creates a welcoming area, in the public ground level. This skin encloses the guest living room which is surrounded by gardens and terraces. Away from any uncomfortable view, at this same level, the family shares their own private luminous oasis.

Wall House / AGi Architects - Chair
© Nelson Garrido

The three daughters can develop their private life around three patios into the highest level of the house. A shared living room is extended to the terrace where in the mild weather nights, friends and family can relax, chat, eat and socialize. The open air terrace is connected with the mother’s private garden on the lower level without any visual connections.

Wall House / AGi Architects - Table, Bed, Bedroom
© Nelson Garrido

Cantilevered terraces and gardens are protected by shade, just as in an oasis in the desert. Vegetation and greenery are able to grow and climb freely on all the different levels.

Wall House / AGi Architects - Stairs, Handrail
© Nelson Garrido

The house creates free zones where exploration may occur, allowing its inhabitants to know their selves better, ultimately protecting themselves to become free.

Wall House / AGi Architects - Facade
© Nelson Garrido

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Wall House / AGi Architects" 16 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/783929/wall-house-agi-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.