the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Poland
  5. Beczak / Beczak / Architekci
  6. 2015
  7. RYB House / Beczak / Beczak / Architekci

RYB House / Beczak / Beczak / Architekci

  • 15:00 - 22 March, 2016
RYB House / Beczak / Beczak / Architekci
RYB House / Beczak / Beczak / Architekci, © jankarol
© jankarol

© jankarol © jankarol © jankarol © jankarol + 27

© jankarol
© jankarol

Text description provided by the architects. This house, located in Zielonki Wieś (a village near Warsaw, the capital of Poland), consists of a monochromatic plaster-and- steel plate mass divided by vertical lines with a soft wooden core.

© jankarol
© jankarol

Its dark graphite armor is formed by walls and a roof connected eavelessly. Dynamic openings in the structure are filled with glass and okoume wood timbering. 

© jankarol
© jankarol

The local building code required a gabled roof, which became the main determinant shaping the building’s construction

An asymmetric, gabled roof was designed which covers floors designated for residential purposes under its upper expanse and a two-story living room under the lower portion.

© jankarol
© jankarol

Lowering the level of the eaves significantly reduced the otherwise large volume of the living area.

Roof trusses dig into the resultant tectonic two-story space and a footbridge can be seen which provides access to the upper floor.

Section
Section

The uniqueness of the living space makes itself felt in everything from the bend of the ridge through the area under the upper story floor to the terrace, which constitutes an extension of this space when a glass wall of windows is opened.

Individually designed lamps and a tall, thin iron stove complement the two-story living space.

© jankarol
© jankarol

The lamps levitate overhead like clouds and the fireplace divides the largest southern expanse of glass in half.

A striking decision in the design of the interior was to leave exposed the concrete slab floor, the binding joists and the stairs as well as the raw underside of the TERIVA ceiling.

© jankarol
© jankarol

These rough industrial surfaces contrast with the polished, shining white of the kitchen and the clear expanse of point-supported glass in the stair and mezzanine area.

In the last decision regarding the house’s interior, industrial teakwood flooring was laid.

© jankarol
© jankarol

It was used for finishing the floors on the first story, the staircase and part of the furniture, such as the bathtub casing and window sills.

The beveled shape of the plot affects the shape of the front of the building.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The ground floor of the garage was laid out parallel to the front of the plot while the main two-story building was laid out parallel to the plot’s edges.

Combining these two directions in the layout allowed a wedge to be created between the forms.

© jankarol
© jankarol

This complements the off-center arrangement of the roof to create a front that shows sculptural composition and an interplay of overlapping triangles.

The southeastern terrace was formed by cutting away part of the ground floor structure, making it an integral element on the spatial composition.

© jankarol
© jankarol

The walking surface, the walls and the ceiling of the terrace were furnished with wooden boards.

Currently the house still awaits the completion of the yard with tall grass planted in designated gravel areas and proper outdoor lighting before the Investors will be able to enjoy it to the fullest.

© jankarol
© jankarol

The investors are active people, so from the very beginning the house was meant to have a large terrace, where the owner could make use of various strength training devices.

It must be emphasized that they showed great aesthetic courage (for example with the raw TERIVA floor) and iron determination in consulting every detail with us.

Cite: "RYB House / Beczak / Beczak / Architekci" 22 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/783896/ryb-house-beczak/> ISSN 0719-8884