Farmhouse in Westerlo / Van Staeyen + Beutels/Apers

Farmhouse in Westerlo / Van Staeyen + Beutels/Apers

Farmhouse in Westerlo / Van Staeyen + Beutels/Apers  - Lighting, BeamFarmhouse in Westerlo / Van Staeyen + Beutels/Apers  - BeamFarmhouse in Westerlo / Van Staeyen + Beutels/Apers  - BeamFarmhouse in Westerlo / Van Staeyen + Beutels/Apers  - Chair, TableFarmhouse in Westerlo / Van Staeyen + Beutels/Apers  - More Images+ 19

  • Architects: Beutels/ApersInterior Designers: Van Staeyen: Beutels/Apers , Van Staeyen
  • Area Area of this architecture project Area :  110
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2014
  • Photographs
    Photographs :Luc Roymans
More SpecsLess Specs
Farmhouse in Westerlo / Van Staeyen + Beutels/Apers  - Windows
© Luc Roymans

Text description provided by the architects. HISTORY :

The 16th century farmhouse in Westerlo (Belgium) has been selected as a candidate for the Flemish Monument Prize Province of Antwerp.

Recently this farmhouse has been completely rebuilt, restored, and converted into a doctor's office. The history of this historic farmhouse dates back to 1595. In the 17th century it was a part of The Abbey of Tongerlo.

Farmhouse in Westerlo / Van Staeyen + Beutels/Apers  - Beam
© Luc Roymans

It survived the Boer War in 1798 and in 2002 it was listed as a monument by historic preservation because of its  historical value.

Five years ago the new owner, a Home and Sports Doctor, wanted to restore the monument.

Plan

For the interior design of his doctor’s office and sportslab he hired VAN STAEYEN INTERIOR ARCHITECTS 

Farmhouse in Westerlo / Van Staeyen + Beutels/Apers  - Beam
© Luc Roymans

GOAL :

The challenge for Interior Architect Johan Van Staeyen was to transfer the old farmhouse into a pleasant and modern professional space for the doctor and his patients. 

Farmhouse in Westerlo / Van Staeyen + Beutels/Apers  - Chair, Table
© Luc Roymans

CONSTRAINT :

Because the building is a protected monument there were some restrictions in regards to what materials could be used.  Within a loose structure, independent of the existing walls, old and new were harmoniously brought together. 

Farmhouse in Westerlo / Van Staeyen + Beutels/Apers  - Windows, Brick, Facade
© Luc Roymans

SOLUTION :

Van Staeyen was given carte blanche within a defined budget.

The old farmhouse had a lot of character which Van Staeyen absolutely wanted to keep. The end result being charm and authenticity combined with functionality.

Farmhouse in Westerlo / Van Staeyen + Beutels/Apers  - Image 10 of 24
© Luc Roymans

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Westerlo, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Farmhouse in Westerlo / Van Staeyen + Beutels/Apers " 09 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/783374/farmhouse-in-westerlo-van-staeyen> ISSN 0719-8884

© Luc Roymans

比利时农舍改造成的美丽诊所 / Van Staeyen

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.