the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. New Zealand
  5. Creative Arch
  6. 2013
  7. Rothesay Bay / Creative Arch

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Rothesay Bay / Creative Arch

  • 17:00 - 10 March, 2016
Rothesay Bay / Creative Arch
Rothesay Bay / Creative Arch, © Andy Chui
© Andy Chui

© Andy Chui © Andy Chui © Andy Chui © Andy Chui + 21

  • Architects

  • Location

    Rothesay Bay, Auckland 0630, New Zealand
  • Architectural Designer

    Mark McLeay & Daniel Eiem – Creative Arch LTD
  • Area

    292.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Engineer

    Brian Jones Engineers
  • Interior Designer

    Yellow Fox / Creative Arch
  • Landscape Designer

    Patrick Corfe
  • Landscaper

    Mat Rush- Good Mates Gardening
  • Total area

    292 m2
  • Ground floor

    157.7m2
  • First floor

    134.9m2
  • More Specs Less Specs
© Andy Chui
© Andy Chui

Text description provided by the architects. Inspired by the majestic cliff-top edge site in Rothesay Bay, the alterations to the client’s existing house take full advantage of the coastal sea views. With a focus on recycling and economy, much of the existing slab and groundwork structures were retained to form a modern four bedroom home.

© Andy Chui
© Andy Chui

For external cladding, a striking combination of stained cedar shiplap vertical and horizontal, accentuated with powder-coated metal cladding and plaster have been used. These, combined with low lying roofs, help to break up the buildings form. The box forms are further integrated with recesses, eyebrow roofs, battens and black joinery providing an interesting contrast between texture and form.

© Andy Chui
© Andy Chui

Environmental considerations impacted the design of the house, with passive and cross ventilation informing design decisions. Across the upper split level, four bedrooms are accessed with full height ranch sliders which open up to full height cedar battens which provide light, ventilation and privacy for residents of the front two bedrooms. The two rear bedrooms enjoy wraparound decks with deck sliders that open to the uninhibited views of Rothesay Bay.

© Andy Chui
© Andy Chui

The lower floor adaptive re-uses the existing concrete floor slab, with living and kitchen repositioned to utilise passive heating. The western courtyard has been retained with a new louvre system providing windbreak on the exposed site and shade in the summer months to the kitchen. Double-glazed full height aluminium joinery in the main living area provides strong indoor-outdoor flow with flexibility and adaptability.

© Andy Chui
© Andy Chui
Plan
Plan

Working with the existing parameters and following a layered approach, has resulted in a modern home which rests comfortably on a clifftop site between neighbouring high and low properties.

© Andy Chui
© Andy Chui
Plan
Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rothesay Bay / Creative Arch" 10 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/783027/rothesay-bay-creative-arch/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.