the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Finland
  5. Lahdelma & Mahlamäki
  6. 2013
  7. Finnish Nature Center Haltia / Lahdelma & Mahlamäki

Finnish Nature Center Haltia / Lahdelma & Mahlamäki

  • 03:00 - 29 February, 2016
Finnish Nature Center Haltia / Lahdelma & Mahlamäki
Finnish Nature Center Haltia / Lahdelma & Mahlamäki, © Mika Huisman
© Mika Huisman

© Mika Huisman © Mika Huisman © Mika Huisman © Leuku Oy_Voitto Niemelä + 40

  • Project Manager

    Pöyry CM Oy
  • Project Director

    Juha Välikangas
  • Tenant / Director

    Nuuksiokeskus Oy
  • Director

    Timo Kukko
  • Principal in charge

    Tarja Suvisto, Marko Santala
  • Collaborators

    Jukka savolainen, Miguel Freitas Silva, Sampsa Palva, Akseli Leinonen, Katri Rönkä, Maritta Kukkonen, Maria Jokela
  • Exhibition

    Lahdelma & Mahlamäki Ltd. Sampsa Palva, Petri Saarelainen
  • Interiors

    Architects Lahdelma & Mahlamäki Ltd. Mirja Sillanpää
  • Landscape

    Ma-arkkitehdit, Marja Mikkola
  • Civil Engineering

    Insinööritoimisto Tanskanen Oy, Jouko Tanskanen, Jarkko Kautonen
  • Electrical Engineering

    Insinööritoimisto Stacon Oy, Kalevi Hämäläinen
  • HVAC engineering

    Projectus team Oy, Juha Åberg
  • Geotechnical Engineering

    Geotek Oy,Risto Riisiö, Matti huokuna and soil investigations
  • Main Contractors

    Yit rakennus Oy
  • Building services

    Yit Kiinteistötekniikka Oy
  • Wood Structures

    Eridomic Oy
  • Cost

    16,7 Million €
  • More Specs Less Specs
© Mika Huisman
© Mika Huisman

Text description provided by the architects. The Finnish nature Centre haltia is designed by lahdelma & Mahlamäki ar- chitects ltd with professor rainer Mahlamäki as the head designer. The centre opens for the public the 31st of May, 2013. The building is located on the shore of lake Pitkäjärvi next to nuuksio national Park in Espoo, 30 km away from helsinki. Total area of the building is 3500 m2 and volume is 18 000 m3.

© Mika Huisman
© Mika Huisman

Haltia will provide exhibition, restaurant and conference services for estimated 200.000 visitors per year. Activities are aimed for both national and international visitors, who are interested in nature, rambling in nature, and the meaning of nature for Finland’s cultural and economical life.

© Mika Huisman
© Mika Huisman

Haltia has been designed to blend with its location. it is surrounded by the symbols of Finnish nature: granite bedrock, a lake, and dense forest. Haltia’s north face is sheltered inside the rock, while the southern face opens itself towards the lake scenery.

First Floor Plan
First Floor Plan
Section
Section
Second Floor Plan
Second Floor Plan

Haltia settles into the steeply sloping lot so that every floor has a direct access from outside. The lowest floor houses educational rooms, the middle floor (where the main entrance is located) houses the reception and exhibition spaces, and the top floor a restaurant facility. The multifunctional auditorium connects the two main floors -top floor and middle floor -together.

© Mika Huisman
© Mika Huisman

On the south side of the building, a lengthy terrace gives continuity to the inner spaces and at the same time shelters glass walls from direct sunshine. All other facades are covered by a closed curving wooden wall, which houses the exhibition spaces.

© Leuku Oy_Voitto Niemelä
© Leuku Oy_Voitto Niemelä

Environmental friendly solutions have been taken into consideration already during the design phase. Facilities are versatile, flexible and adaptable. The building is technically advanced and utilizes geothermal and solar energy. The roof of the building where solar collectors and panels are located is decked with grass. Haltia is launching a new era of building in the country.

© Mika Huisman
© Mika Huisman

Only the lowest floor which is mainly underground is made of concrete. in all floors above, wood has been used in every aspect of construction from supporting structures to cladding surfaces. the frame of the building – walls, roof and floors – have been built from prefabricated solid-wood panels known as cross-laminated timber. External cladding is made of sawn surface spruce planks, eaves are clad with copper. Internal cladding is made of spruce with fine-sawn waxed surface, and floors are varnished ash.

© Mika Huisman
© Mika Huisman

In haltia’s design, curving free lines meet a rectangular, rational world. the arched and straight lines exhibit the various solutions of building with wood: the possibilities of joinery as well as the combination of on-site building with straight-lined prefabrication, in addition to the various traditional and modern wood processing methods.

© Mika Huisman
© Mika Huisman

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Finnish Nature Center Haltia / Lahdelma & Mahlamäki" 29 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/782769/finnish-nature-center-haltia-lahdelma-and-mahlamaki/> ISSN 0719-8884
© Mika Huisman

芬兰哈尔蒂亚自然中心/Lahdelma & Mahlamäki

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.