We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The Hague Central Station / Benthem Crouwel Architects

The Hague Central Station / Benthem Crouwel Architects

Courtesy of Jannes LindersCourtesy of Jannes LindersCourtesy of Jannes LindersCourtesy of Jannes Linders+ 23

  • Client:ProRail, VROM, Nederlandse Spoorwegen
  • Structural Engineering, Mechanical Services, Building Physics:Grontmij
  • Ground Floor Area:20000 m²
  • Station Area:15840 m²
  • Commercial Space Area:3816 m²
  • Project Team:Jan Benthem, Mels Crouwel, Pieter van Rooij, Anja Blechen, Jurriaan de Bruijn, Frank Deltrap, Aafke van Dijk, Amir Farokhian, Pia Hanhijärvi, Jeroen Jonk, Volker Krenz, Ronno Stegeman, Daniel van der Voort, Guido Wassenaar, Marcel Wassenaar, Jos Wesselman
  • City:Den Haag
More SpecsLess Specs
Courtesy of Jannes Linders
Courtesy of Jannes Linders


The Hague Central Station has been transformed by Benthem Crouwel Architects into a light-filled, capacious, easy-to-read building where all public transport systems converge at the heart of the city. The concrete of the 1970s has been demolished in favour of transparency. Inside, trams whiz above the trains along an elevated track. At the opening on February 1, 2016, State Secretary for Infrastructure and the Environment Sharon Dijksma described it as 'a railway station of glass, a cathedral of light'.

Courtesy of Jannes Linders
Courtesy of Jannes Linders
Left Section
Left Section
Courtesy of Jannes Linders
Courtesy of Jannes Linders

High-speed line
These days some 190,000 travellers and passers-by make use of The Hague Central Station. The upgrade takes into account that the number of users is expected to double in the coming decade, due to the link-up with the local Randstadrail rapid transit network and the high-speed rail line from Amsterdam to Paris. The high-speed network is to stop here at The Hague, as well as at the central stations of Rotterdam, Utrecht and Arnhem and at Amsterdam Zuid and Breda. These six stations constitute the New Key Projects launched by the government.

Courtesy of Jannes Linders
Courtesy of Jannes Linders

Roofed urban plaza
Benthem Crouwel Architects has designed the new station as a roofed urban plaza, a place for residents and commuters alike. Its additional entrances have strengthened physical ties between the city centre and the financial district (Beatrixkwartier). There are four entrances in all and this foursidedness returns in the roof, which has been designed as a diagonal pattern of lozenge-shaped panels. These present a spectacular play of light and shadow whenever there is sunshine. The lozenges provide ventilation by opening automatically in warm weather, act as solar protection, contribute to the acoustics and open as smoke vents should fire break out. Eight elegant columns support the station roof, which is the size of two football pitches. The station building, which measures 120 by 96 metres and is 22 metres tall, is almost entirely of glass. Once inside, all modes of transport (train, tram and bus) as well as retail and hospitality areas can be taken in at a glance. The design provides a natural and flexible organization of traffic flows. Multiple routes are possible, in fact every traveller or passer-by creates a route of their own. The new station conveniently locks into Haagse Loper, the pedestrian boulevard running diagonally through the city, and the station concourse has itself become a meaningful public space.

Courtesy of Jannes Linders
Courtesy of Jannes Linders

Besides The Hague Central Station, Benthem Crouwel Architects has designed the central stations of Rotterdam, Utrecht and Amsterdam, the stations serving Amsterdam's North-South metro link and the railway zone at Delft.

Render
Render

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Kon. Julianaplein 10, 2595 Den Haag, Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Hague Central Station / Benthem Crouwel Architects" 26 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/782706/the-hague-central-station-benthem-crouwel-architects> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Jannes Linders

海牙中央车站转型改造项目 / Benthem Crouwel Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.